Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er Lonstad sjefen

Nå inntar innvandrermotstanderen og ekstrempopulisten Einar Lonstad Oslo rådhus som Frp's fremste politiker. Sammen med en gjeng innvandrerfiendtlige venner på sikker listeplass har Lonstad skapt seg en maktbase som selv ikke Carl I. Hagen kan rokke ved.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helgas årsmøte i Oslo Fremskrittsparti ble verre enn de mer moderate liberalistene i partiet kunne forestille seg i det verste mareritt. Einar Lonstad vant kampen om førsteplassen på lista, og framstår fra nå av som byrådslederkandidat og Oslo-partiets formann.

Det gjenstår å se om Oslo Høyre og sentrumspartiene er villige til å inngå noen politiske kompromisser med en mann som er så politisk belastet.

Øst og vest

Gårsdagens valg er en bekreftelse på at det har pågått - og pågår - en sterk maktkamp mellom Oslo øst og Oslo vest.
Selv ikke uvanlig sterke formaninger fra selveste partihøvding Carl I. Hagen hjalp.

- Sats på det friske, det sterke og det kjente. Det vil virke uforståelig for mange om Oslo Frp vraker en mann som er på listetoppen i dag, og som har gjort en god jobb. Det ville smake av mistillit, og sende et feil signal til de andre partiene, formante Hagen, og ba årsmøtet stemme på Svenn Kristiansen.

Sviende nederlag

Men Hagen talte for døve ører. Delegatene fra Oslo øst ville ha Furusets store sønn, Einar Lonstad, i sjefsstolen.
Med 109 mot 93 stemmer ble den tidligere bryteren gitt posisjonen som Frp's byrådslederkandidat. En jobb mange mener han ikke har de ringeste kvalifikasjoner for å mestre.

Hagens store prestisjetap er en pekepinn på hva han har i vente.
Lonstad og hans menn er ikke lydhøre for partiformannens direktiver. Det kan få konsekvenser dersom det blir forhandlinger om maktposisjoner i Oslo rådhus etter valget.

Pølsemaker og ordfører

Tidligere pølsemaker Svenn Kristiansen, som tapte kampen om 1. plassen, takket ja til å stille som ordførerkandidat.

Dersom Frp gjør et litt bedre valg enn sist, er det faktisk sannsynlig at Kristiansen blir Oslos neste ordfører.
Øst/vest-konflikten førte til at to av Frp's mest profilerte bypolitikere, Margaret Eckbo og Henning Holstad, ble skjøvet nedover på lista.

Mens Eckbo endte på en sikker femteplass, måtte Holstad ta til takke med å være Oslo Frp's 15. kandidat. Holstads problem er at han ikke er en uttalt innvandrermotstander. Lonstad-klanen liker ikke det.

Med unntak av Eckbo, Holstad og Kristiansen, var innvandrerspørsmålet det som opptok kandidatene sterkest. Dersom noen ønsker å gjøre karriere i Frp i Oslo, synes ord som asylinnvandrer eller innvandrerkriminalitet å være obligatorisk.

Rugekasse

Derfor er Lonstad-klanen begeistret for mannen som etter lørdagens programdebatt går under navnet «rugekasse-Christiansen». Jan Christiansen fra Gamle Oslo er en byoriginal som har kastet seg inn i innvandrerdebatten med stor glød.

Lørdag karakteriserte han sin egen bydel som en multikulturell rugekasse, og fikk kjeft av Carl I. Hagen, Jan Simonsen og Henning Holstad. I går ble han overraskende valgt inn på sikker plass på Oslo Frp's kommunevalgsliste.

Etter valget ønsket han ikke lenger å snakke om innvandring. Da var han mer opptatt av å bygge skyskrapere i Oslo sentrum.

- Ja, skyskrapere er jeg veldig for. Vi kan godt bygge mange av dem på Vaterland. Og så er jeg tilhenger av tunnel-løsninger, utdypet Christiansen.

Et lyspunkt for de moderate kreftene var tidligere ordfører Peter N. Myhres comeback i Oslo-politikken. Overraskende ble hans navn lansert som benkeforslag. Årsmøtet kunne strengt tatt ikke si nei til en av partiets mest erfarne politikere.

Dersom Frp beholder dagens oppslutning blant Oslo-velgerne fram mot høstens kommunevalg, går det mot at Myhre blir heldagspolitiker i Oslo rådhus fra høsten av.

Partiformann Carl I. Hagen var i går ettermiddag åpenbart tilfreds med valget av Peter N. Myhre på listas 7. plass.

- Det er veldig bra at han er tilbake i politikken igjen, sa Hagen.

Oslo Frp's årsmøte bar preg av rot og lavt kunnskapsnivå om politisk forretningsorden. Under avstemningen i går trodde man et øyeblikk at det hadde foregått valgfusk. Det viste seg seinere at det hele skyldtes at man hadde summert antallet delegater feil. Møteleder Jan Simonsen måtte til og med irettesette Einar Lonstad for manglende kjennskap til elementære spilleregler ved politiske valg.

Det ble ikke bedre av at flere delegater stadig måtte ta seg en tår for tørsten, mens andre sleit tungt med ettervirkningene fra lørdagens nachspiel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media