Nå er loven lik for alle

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekteskapet er en juridisk kontrakt basert på gjensidig kjærlighet. Med felles ekteskapslov har Norge fått en lov som sikrer juridisk trygghet og like rettigheter også for kjærlighet mellom par av samme kjønn. Innstillingen fra familie- og kulturkomiteen som skal sluttbehandles i Stortinget 11. juni, gir homofile par samme rett til å inngå ekteskap som heterofile. Homofile kan nå bli vurdert som adoptivforeldre og lesbiske får mulighet til å få assistert befruktning i Norge. Den gamle ekteskapsloven var diskriminerende. Det var på tide at uretten rettes opp. Likhet for loven innføres og det er all grunn til å feire.

Loven er et resultat av mange års modig kamp mot fordommer og reaksjonære holdninger. Ikke minst har mange homofile selv tatt belastningen ved å stå fram med en legning som flertallet i svært lang tid ikke aksepterte. I løpet av de siste åra har imidlertid holdningene endret seg, ikke minst blant stortingspolitikerne som nå sikrer en de homofile likeverdige rettigheter. Selv om diskriminering av homofile dessverre fortsatt eksisterer, føles en relativt nær fortid som forhistorisk. Det er nemlig bare 36 år siden homoseksuelle handlinger var forbudt etter loven.

Motstanderne har ikke hatt særlig gjennomslagskraft verken i media eller hos befolkningen. Flere spørreundersøkelser viser at det norske folk godtar homoekteskap. Mange kristne mener som kjent at ekteskapet vil svekkes når også homofile kan gifte seg, men deres argumentasjon er ikke prinsipiell. Ekteskapet styrkes selvsagt med loven. I innstillingen minnes det om at den sterke motstanden mot partnerskapsloven for 14 år siden, er snudd slik at ingen av motstanderne til felles ekteskapslov i dag angriper partnerskapsloven.

Det viktigste er at loven gir barn av homofile foreldre de samme rettigheter som andre norske barn. Tida er inne for alminneliggjøring av homofamilien.