STØRRE ENN AP: Miljøpartiet og Lan Marie Berg er nå større enn Ap i Oslo, ifølge Nettavisen og Amedias måling før valget. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
STØRRE ENN AP: Miljøpartiet og Lan Marie Berg er nå større enn Ap i Oslo, ifølge Nettavisen og Amedias måling før valget. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Nå er MDG større enn Ap i Oslo

For første gang får MDG over 20 prosent i Oslo, og partiet er større enn Arbeiderpartiet på Nettavisens og Amedias måling fem dager før valget.

Publisert

I målingen, som er gjennomført av Sentio Research, får MDG en oppslutning på hele 20,3 prosent. Det er 12,2 prosentpoeng høyere enn valgresultatet for fire år siden.

- Det er utrolige tall, men vi tar ingenting for gitt, sier miljø- og samferdselsbyråd i Oslo, Lan Marie Berg (MDG), til Nettavisen.

Arbeiderpartiet får en oppslutning på rekordlave 17,9 prosent i målingen. Det er 14,1 prosentpoeng lavere enn ved kommunevalget i 2015.

Dersom målingen var valgresultatet, ville MDG fått 12 mandater i bystyret, Arbeiderpartiet 11 og SV fem – totalt 28 av 59 bystyrerepresentanter. I tillegg ville Rødt ville fått fem mandater.

SKOLEVALGENE: Kommentator i Dagbladet, Martine Aurdal, mener det er grunn til å tro at resultatet av skolevalgene vil gi ringvirkninger på selve valget. Video: Martine Aurdal Vis mer

FNB får 4,2 prosent

Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) får 4,2 prosent, noe som gir to bystyreplasser.

På onsdagens Oslo-måling fra TV 2 får Frp bare 4,3 prosent.

- Vi har et par dager til å overbevise velgerne om å stemme på Fremskrittspartiet. Vi er det eneste partiet i bystyret som kjemper mot en kraftig reduksjon av bompenger og ønsker valgfrihet, sier Frps førstekandidat i Oslo, Aina Stenersen, til TV 2.

Ved forrige kommunevalg fikk Frp 6 prosent i Oslo. 43 prosent av Frps velgere i Oslo fra stortingsvalget i 2017 sier de vil stemme på partiet dersom det var kommunevalg nå.

Ap får 13 representanter, en nedgang på sju, men byrådet har fortsatt flertall sammen med Rødt, fordi de andre partiene på venstresiden gjør det sterkt. Rødt ligger an til å doble antallet mandater i Oslo, fra tre til seks.

SKOLEVALG: MDG øker med hele fire prosentpoeng siden forrige skolevalg. Video: Miljøpartiet De Grønne Vis mer

FNB

Høyre beholder posisjonen som hovedstadens største parti med 23,8 prosent. Bakgrunnstallene viser at 64 prosent av Høyres velgere fra stortingsvalget sier de vil stemme på partiet.

De borgerlige partiene – Høyre, Frp, Venstre og KrF – får til sammen 22 mandater i bystyret i målingen. Med FNBs mandater ender de på 24.

Oppslutningen til partiene fordeler seg slik (endring fra valget i 2015 i parentes):

Ap 17,9 (-14,1), Frp 4,2 (-1,8), Høyre 23,4 (-8,4), KrF 2,5 (+0,1), Rødt 8,1 (+3,1), Sp 3,2 (+2,6), SV 7,9 (+2,5), Venstre 7 (+0,1), MDG 20,3 (+12,2) og FNB 4,2 prosent.

Sentio har intervjuet 800 personer i perioden 30. august til 4. september. Feilmarginen ligger mellom 0,9 og 3,3 prosent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer