Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er mennesket tatt igjen av gullfisken i konsentrasjonsevne

- Brukere av sosiale medier spesielt utsatt, ifølge ny studie.

GULLFISKHJERNE?: Gullfisken er liten, men den gjennomsnittlige gullfisken evner å konsentrere seg om én ting lenger enn det gjennomsnittlige 2015-mennesket. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
GULLFISKHJERNE?: Gullfisken er liten, men den gjennomsnittlige gullfisken evner å konsentrere seg om én ting lenger enn det gjennomsnittlige 2015-mennesket. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ingen tvil om at den digitale tidsalder gjør noe med hjernen og adferdsmønsteret vårt.

Ifølge statistikk fra Medienorge, var 81 prosent av oss i 2014 i besittelse av en smarttelefon som kan kobles til internett. Nyvinninger som smartklokker og smartbriller er noe som skal forene menneske og maskin enda et hakk.

Men hva gjør egentlig denne konstante tilgangen til sosiale medier, nyhetsoppdateringer og flere skjermer med hjernen vår?

Det ville IT-giganten Microsoft finne ut av, og funnene i studien deres er er noe å sperre opp øya for.

Kvinner ikke bedre til å multitaske Undersøkelsen, som er utført av Micosoft Consumer Insight Canada, tar sikte på å forklare hva denne tilgangen til teknologi gjør med hjernen vår. Studien er spesielt mynta på Microsofts markedsførere og hvordan de kan nå ut til publikum.

Microsoft spurte ut 2000 kanadiere i en spørreundersøkelse.

112 mennesker gikk deretter gjennom nevrologiske undersøkelser, der forskningslederne blant annet registrerte hjerneaktivitet samtidig som deltakernes oppførsel ble filmet. Deltakerne ble satt til å bruke forskjellige mediumer og løse oppgaver på ulike dataenheter i forskjellige miljøer under eksperimentet.

Slått av gullfisken Medieforbruk, bruk av flere skjermer og bruk av sosiale medier gjør størst utslag for hvor lenge man klarer å konsentrere seg om én ting.

Men den kanskje mest overraskende statistikken i studien, er hentet fra nettstedet statisticbrain.

Den viser nemlig hvor dårlig gjennomsnittsmennesket har blitt på å konsentrere seg om én ting de siste 15 åra.

Med konsentrasjonsevne menes mengden med tid vi klarer å konsentrere oss om én oppgave uten å bli distrahert.

I år 2000 var den gjennomsnittlige konsentrasjonsevnen på tolv sekunder.

I 2015 har dette sunket til 8,25 sekunder, ifølge statistikknettstedet.

Det betyr at gullfisken, myteomspunnet - om enn noe ufortjent - for sin dårlige hukommelse, faktisk har evnen til å konsentrere seg om én oppgave i lenger tid enn et menneske. Den gjennomsnittlige gullfisk har en utholdenhet på ni sekunder.

Skal vi tolke resultatene i undersøkelsen videre, ser det noe nedslående ut for de yngre generasjoner, og det er kanskje et signal om at vår konsentrasjonsutholdenhet vil svekkes videre.

Verst for de unge Konklusjonen i studien er at vår digitale livsstil svekker vår evne til å holde konsentrasjonen - spesielt i miljøer hvor du ikke har tilgang på digital teknologi. Microsoft mener imidlertid ikke alt håp er ute.

Flittige mediebrukere blir bedre på å gjøre mer med kortere og mer konsentrerte menger oppmerksomhet, ifølge dem.

Flerskjemsbrukere er dårligere på å filtrere ut distraksjoner, og er i større grad sultne på ny infomasjon. Det skal dermed mindre til for å fange deres oppmerksomhet, men desto mer for å holde på den.

Ifølge studien er det de som begynner å bruke teknologi tidlig, og som er storforbrukere av sosiale medier, som lettest mister konsentrasjonen.

Studien konkluderer også, på tross av den vanlige antakelsen, at kvinner ikke er bedre enn menn til å multitaske.