Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er mensen-emojien her!

Emojien har fått kritikk for å være for feig, men er et viktig steg for å fjerne stigma rundt mensen, mener Plan Norge.

MENSEN: Nå er mensen-emojien sluppet for alle Iphone-brukere som har oppdatert telefonen. Foto: Plan International Norge
MENSEN: Nå er mensen-emojien sluppet for alle Iphone-brukere som har oppdatert telefonen. Foto: Plan International Norge Vis mer

Med den nye oppdateringa av iOS 13.2 slipper Apple mer enn 350 nye emojis.

I denne runden har inkludering stått på agendaen. Alle som har oppdatert telefonen sin skal nå ha tilgang til ikoner som inkluderer en rekke funksjonshemminger, og ikke minst den mye omtalte mensen-emojien som Plan International har jobbet for å få på plass.

- Jeg håper at mensen-emojien bidrar til å normalisere det å snakke om og det å ha mensen, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge, i en pressemelding.

Høstet kritikk

Det var Plan i Storbritannia tok initiativet til den nye emojien. Organisasjonen gjennomførte en undersøkelse i 2017 som viste at skam og stigma rundt mensen hindret unge kvinner i å snakke med andre om det.

Halvparten svarte at en mensen-emoji ville gjøre det enklere for dem å snakke om mensen med venner eller partneren sin.

Med utgangspunkt i undersøkelsen laget organisasjonen fem designutkast, og over 54 000 mennesker stemte på sin favoritt. Vinnerikonet ble en truse med mensblod.

IKONER: Slik så designforslagene fra Plan ut, som folk kunne stemme på. Trusa med bloddråper stakk i utgangspunktet av med seieren. Foto: Plan
IKONER: Slik så designforslagene fra Plan ut, som folk kunne stemme på. Trusa med bloddråper stakk i utgangspunktet av med seieren. Foto: Plan Vis mer

Denne ble imidlertid ikke akseptert av emoji-firmaet Unicode, noe selskapet fikk kritikk for.

- Jeg tenker ikke at mensen har fått sin egen emoji, en bloddråpe kan være så mangt og ikke nødvendigvis handle om mensen. Får man tilsendt denne emojien er ikke mensen det første som slår en, man tenker heller at personen har kuttet seg, sa Tale Maria Krohn Engvik, også kjent som «Helsesista», til Minmote da designet ble offentliggjort.

Hun mente Apple burde absolutt ha «gutset» på mer når de først skulle inkludere en mensen-emoji. Kritikken har tilsynelatende ikke fått noen konsekvenser for desi

- Illustrerer at det er tabu

- Bidraget som vant, trusa med bloddråper, var jo mye tydeligere på at det handler om mensen. At det har endt opp med en bloddråpe illustrerer ganske godt at det fortsatt er tabu knyttet til mensen, sier Kari Helene Partapuoli til Dagbladet.

ILLUSTRERER TABUEN: Det mener generalsekretær Kari Helene Partapuoli i Plan International Norge. Foto: Plan
ILLUSTRERER TABUEN: Det mener generalsekretær Kari Helene Partapuoli i Plan International Norge. Foto: Plan Vis mer

- Å bryte den tabuen, var jo hele poenget med at vi jobbet for å få til denne emojien i det hele tatt.

Nå må fokus være på å bruke den for hva den faktisk skal illustrere, mener Partapuoli, og påpeker at det er viktig at vi har et språk, også digitalt, for å snakke om kvinnehelse, da spesielt mensen i dette tilfellet.

- For å være litt cheezy, så er dette blodig alvor. Kvinner blir sett på som urene når de har mensen flere steder i verden, og blir i ytterste konsekvens separert fra samfunnet. Mange mister skolegang på grunn av det, og har ikke tilgang til sanitetsanlegg, bind eller noe som gjør at man kan ha en vanlig hverdag når de har mensen, forklarer generalsekretæren.

- Det kan ikke være sånn, det går ikke. Derfor er det noe vi og andre organisasjoner jobber helt konkret med. Vi må få bort tabuene og gjøre det praktisk mulig for alle å delta i samfunnslivet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media