Nå er Mugabe enig med Tsvangirai

Avtale i Zimbabwe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zimbabwes president Robert Mugabe og deler av opposisjonen i landet er enige om en maktdelingsavtale. Opposisjonslederen Morgan Tsvangirai har tatt betenkningstid.

Mugabe og ei opposisjonsgruppe som ledes av Arthur Mutambara, er enige om en maktdelingsavtale, sa Sør-Afrikas president Thabo Mbeki natt til onsdag. Han har meklet mellom Mugabe og opposisjonslederne i Zimbabwe.

- President Mugabe og Mutambara er enige om alle de viktigste punktene i avtalen, men Morgan Tsvangirai har bedt om mer tid til å tenke på ett av punktene, sa Mbeki etter at partene hadde vært i samtaler tirsdag.

Mutambara leder en mindre utbryterfraksjon i opposisjonspartiet MDC. Samtalene mellom presidenten og opposisjonen gikk tirsdag inn i sin tredje dag. Målet er at det skal dannes en regjering hvor også opposisjonen deltar.

- Vi har avsluttet møtet for å gi Morgan Tsvangirai mer tid til å tenke seg om. Jeg er ikke i tvil om at partene vil bli enige. Hvis det betyr at jeg må bli i Zimbabwe i et halvt år, vil jeg gjøre det, sier Mbeki.
Motstridende om avtale
Tidligere tirsdag kveld sa en tjenestemann i det zimbabwiske regjeringspartiet ZANU-PF at Mugabe og Mutambara har undertegnet en maktdelingsavtale.

- Presidenten vil danne en nasjonal enhetsregjering med medlemmer fra opposisjonen, sier tjenestemannen, som legger til Mugabe fortsatt er åpen for å fortsette samtalene med Tsvangirai, som leder den største MDC-fraksjonen.

Welshman Ncube, som er generalsekretær i opposisjonsgruppa som ledes av Mutambara, nekter for at Mugabe og Mutambara har undertegnet en avtale. Han understreker at samtalene mellom partene ikke er avsluttet.

Mbeki sier han ikke vet om de to har undertegnet en avtale. - Vi legger til rette for samtaler mellom tre parter, sier han.


Fastlåst konflikt
Tsvangirai unnlot å uttale seg til pressen da han forlot møtet tirsdag, og hans nærmeste medarbeidere i MDC var ikke tilgjengelige.

Opposisjonslederen fikk flest stemmer i første valgrunde i presidentvalget den 29. mars i år. Han boikottet den andre valgrunden 27. juni i protest mot en voldsbølge mot tilhengere av opposisjonen. Den 21. juli undertegnet partene en avtale om forhandlinger.

PRESIDENT: Robert Mugabe. Foto: REUTERS/Philimon Bulawayo/Scanpix
PRESIDENT: Robert Mugabe. Foto: REUTERS/Philimon Bulawayo/Scanpix Vis mer

Mugabe har vært president i Zimbabwe siden 1980. En eventuell koalisjon mellom hans parti ZANU-PF og Mutambaras utbryterfraksjon fra MDC vil få flertall i nasjonalforsamlingen.

(NTB)

Nå er Mugabe enig med Tsvangirai
OPOSISJONSLEDER: Morgan Tsvangirai.