«Nå er nok nok. Du må ta vare på deg selv»

Sikkerhetssjefen i regjeringskvartalet sleit med nattesøvnen etter terrorattentatet og måtte til slutt be om å få slutte.

 FIKK PROBLEMER MED NATTESØVNEN:  I tida etter terrorattentatet opplevde Ole Peder Nordheim problemer med nattesøvnen. Til slutt tok han affære og ba om å bli fristilt fra sin stilling som sikkerhetssjef i regjeringskvartalet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
FIKK PROBLEMER MED NATTESØVNEN: I tida etter terrorattentatet opplevde Ole Peder Nordheim problemer med nattesøvnen. Til slutt tok han affære og ba om å bli fristilt fra sin stilling som sikkerhetssjef i regjeringskvartalet. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 22. juli hadde han sikkerhetsansvaret i regjeringskvartalet. I dag vitnet Ole Peder Nordheim om den grufulle fredagen i Oslo tingrett.

Han befant seg i Y-blokka da det smalt. I retten beskrev han hvordan han beveget seg rundt og organiserte arbeidet etter bomba. Etter å ha kommet seg ut, etablerte han seg med kolleger på et hotell ved Grensen.

- Det første formelle krisemøtet der er loggført fra klokka 19.05 til 21.00. Statsråden og en del av våre nøkkelpersoner var med. Viktige tematikker var status for hendelsen, bygg, helseapparat, vakthold og sikring, sa Nordheim.

Han fortalte videre at han følte han var i en «rasjonell boble» det første døgnet.

- Jeg må si at allerede den første natten var jeg inne i en veldig rasjonell boble. Jeg har aldri følt meg så sterk som da. Det var bare ett sted å være. Min største frykt var å bevege meg ut av denne boblen. Det eneste jeg ikke hadde kontroll på var emosjonene. En tekstmelding hjemmefra var det verste. Da kom gråten og emosjonene. En av våre hadde omkommet, sa Nordheim.

Fysisk stopp I mars gikk han av som direktør for sikkerhetstjenesten i departementene.

Han fortalte i dag at det var påkjenningen som fikk ham til å be om å bli fristilt fra sin stilling.

- Hver tredje helg reiste jeg til hytta for å samle krefter. Men etter hvert begynte tankene å ødelegge nattsøvnen, selv da jeg var på hytta. Jeg klarte ikke hente meg inn.

Etter en av disse turene fikk han høre at han så mer sliten ut etterpå enn da han dro.

- De rundt meg begynte å gi klare signaler. De sa «Nå er nok nok. Du må ta vare på deg selv».

Dermed valgte han altså å be om å bli fristilt.

- Om jeg ikke hadde gjort det hadde det sagt fysisk stopp, sa Nordheim.

Hardt å lese forsidene Etter terrorattentatet har nye opplysninger om hva som foregikk den fredagen stadig kommet fram i media.
Den tidligere sikkerhetssjefen fortalte i retten at noe av dekninga har vært en påkjenning for ham.
- Jeg har stor resptekt for medias jobb, men det er belastende for meg og andre når det har møtt oss bilder på forsiden uten at vi hadde sett bildene på forhånd.

Han påpekte også at noe av det som har vært skrevet har inneholdt feil og mangler.

- Det har vært mye mistenkeliggjøring og korrigering av informasjon, sa Nordheim.