Coronaviruset

Nå er Norge på verstinglista

Norge er nå et av landene i verden med høyest smittetrykk, ifølge statistikk fra Johns Hopkins-universitetet.

SMITTETOPP: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forteller at det er flere grunner til at Norge er på smittetoppen. Video: Dagbladet. Reporter: Christian Fjemeros. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

De siste ukene har det blitt satt smitterekord etter smitterekord nesten daglig i Norge, og det toppet seg seinest tirsdag, da det ble registrert 6003 positive tilfeller av corona i Norge.

Nå kan Dagbladet fortelle at smittetrenden ikke bare setter sitt preg nasjonalt, men også internasjonalt.

Denne uka havnet Norge for første gang inn på en dyster liste. Ifølge tall fra Johns Hopkins-universitets oversikt over hvilke land som opplever det største smittetrykket for tida, er Norge det landet i verden med tiende høyest smittetrykk i verden akkurat nå.

Tallene er sortert etter registrerte coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.

Dette er topp 10-lista:

  • Slovakia: 2200 smittede (20,5 døde)
  • Tsjekkia: 1831 smittede (15,3 døde)
  • Belgia: 1691 smittede (5,7 døde)
  • Sveits: 1516 smittede (3,6 døde)
  • Nederland: 1497 smittede (4,6 døde)
  • Danmark: 1494 smittede (2,2 døde)
  • Irland: 1274 smittede (2,6 døde)
  • Georgia: 1200 smittede (19 døde)
  • Kroatia: 1189 smittede (19,9 døde)
  • Norge: 1180 smittede (2,1 døde)

For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 344 smittede og mindre enn ett dødsfall i Sverige, 383 smittede og 1,8 døde i Finland, og 506 smittede og mindre enn ett dødsfall på Island.

Samtidig kan det være land som ikke har like stor testkapasitet og omfattende smittesporing, som reelt sett har enda høyere smittetrykk.

Ett år

Siden 20. desember 2020 er det NTB som daglig har levert topplista til norske medier. Dagbladet har gjennomgått disse, og bare denne uka, 13. og 15 desember 2021, har landet vært inne på lista tidligere.

Norge var også høyt på statistikken for smittede i forhold til folketall i begynnelsen av pandemiens utbredelse i mars 2020. På det tidspunktet var det likevel mange land i verden som ikke hadde systemer for å registrere smitte, til tross for høye smittetall, og mørketallene kan ha vært store.

Dystert secenario

Om Norge vil komme høyere opp på lista, er det for tidlig å si noe om, men hvis Folkehelseinstituttes (FHI) nye risikovurdering blir et faktum, må man forberede seg på at tallene fortsetter å stige.

FORBEREDT: Avdelingsdirektør ved FHI, Line Vold, er forberedt på økte smittetall i Norge, men understreker at det er stor usikkerhet rundt tallene.
FORBEREDT: Avdelingsdirektør ved FHI, Line Vold, er forberedt på økte smittetall i Norge, men understreker at det er stor usikkerhet rundt tallene. Vis mer

Dystre tall som 90 000 til 300 000 daglige coronatilfeller og mellom 50 og 200 innleggelser hver dag, er skrekkscenarioet FHI har tegnet seg dersom omikronvarianten får spre seg fritt.

- Dette er først og fremst en regneøvelse, for å vise smittepotensialet i omikron-varianten, sa avdelingsdirektør Line Vold til Dagbladet onsdag.

Hun understreker at dette er skisser og et foreløpig scenario, og at det hersker stor usikkerhet rundt disse tallene.

- Nå blir det spennende å følge med på den videre utviklingen av omikron-varianten i land med mye omikron-smitte, i tillegg til i Norge.

Store endringer i teststrategi

Det er foreløpig meldt 32 866 tilfeller av covid-19 i uke 49. Det kommer fram i den siste ukesrapporten til FHI og er en økning på 25 prosent fra uke 48. Det er samtidig nesten ti ganger så mange smittetilfeller som for åtte uker siden, i uke 41.

FHI understreker i rapporten at det har vært store endringer i teststrategien gjennom høsten, blant annet med økt bruk av selvtester og jevnlig testing i enkelte grupper, spesielt i skolene.

- Dette påvirker hvor mange som testes og oppdages. Data om meldte tilfeller er derfor ikke direkte sammenliknbare over tid, skriver instituttet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer