Nå er også Jonas (18) funnet i god behold

- Vi er veldig glade, sier mor Rigmor Andersen. Fikk beskjed fra skolen i Japan.

 I GOD BEHOLD:  Rektor ved den japanske skolen fant fram til  Jonas Hanssen i god behold i formiddag. Foto: Martin Hågensen
I GOD BEHOLD: Rektor ved den japanske skolen fant fram til Jonas Hanssen i god behold i formiddag. Foto: Martin HågensenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mor til jordskjelvsavnede Jonas Hanssen (18) i Japan fikk telefonen hun håpet på hjemme i Namsos ved 09.45-tiden i dag.  Hun fikk først beskjeden via sønnens skole i Japan.

- Vi er veldig glade nå. Norden-representanten for studentutvekslingsprogrammet Explorius ringte meg med beskjed fra rektor på skolen der Jonas går. Han har det bra, er hjemme hos vertsfamilen sin og er ved godt mot, sier Rigmor Andersen til Dagbladet.

Like etter fikk hun telefon fra Jonas' far Bjarne Håkon Hanssen, som hadde fått samme bekreftelse via den norske ambassaden i Tokyo.

Utenriksdepartementet opplyser til NTB at det ikke lenger er savnede nordmenn etter jordskjelvet i Japan og at alle er i god behold.

Turist og fastboende ektepar Ved midnatt var det fire nordmenn som ingen hadde fått kontakt med i katastrofeområdene.

I natt fikk myndighetene telefonkontakt med en turist som ikke hadde vært i et farlig område likevel.

Og ved 09.30-tiden i dag hadde japansk politi nådd fram til adressen til et fastboende norsk ektepar, som var hjemme. 

Nett- og telesambandet er fortsatt brutt, og etter tre døgn var det fysisk mulig for lokalt politi å oppsøke adressen.

- Det kan nok gå noen tid før vi får snakke med Jonas, men vi har heldigvis fått  den viktigste beskjeden, sier en glad mor.

Også en søster til Jonas er hjemme hos moren.

- Hun sover ennå, og det skal hun  få gjøre til hun våkner. Det har vært noen vanskelige døgn som har vekslet mellom følelser og rasjonelle tanker, sier Rigmor Andersen til Dagbladet ved 10.30-tiden.

 KAOS:  En mann går gjennom en rasert gate i byen Sendai i det nordlige Japan i dag. Jonas Hanssen (18) fra Namsos bor trygt hos en vertsfamilie 20 kilometer utenfor sentrum. FOTO: KYODO/REUTERS/SCANPIX.
KAOS: En mann går gjennom en rasert gate i byen Sendai i det nordlige Japan i dag. Jonas Hanssen (18) fra Namsos bor trygt hos en vertsfamilie 20 kilometer utenfor sentrum. FOTO: KYODO/REUTERS/SCANPIX. Vis mer

- Hvordan har dere opplevd denne situasjonen?

- Følelsene har lett tatt overhånd, men heldigvis har vi alle sammen greid å forhold oss rasjonalt til de nye faktameldingene som har kommet. Vertsfamilien til Jonas bor på en flomsikker høyd, og vi har jo håpet at han var hjemme, sier mor Rigmor Andersen.

- Blir lettere å sove noen timer Like etter gledesbeskjeden har hun ikke helt fått summet seg om hvordan hun og resten av familien skal tilbringe søndag.

- Det blir kanskje lettere å få sove noen timer nå. Og så er det så fint vær her i dag. Og da blir det jo ekstra fint å gå en tur, sier en glad mor til Dagbladet.

- Endelig løsnet det skikkelig. Vi kom i kontakt med skolen der Jonas Hanssen går, og de kunne bekrefte at han var i god behold og at han befinner seg i området, opplyser konstituert underdirektør Frode Andersen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

- Vi har vært i kontakt med familien hans, som er svært lettet og glad.

Utsetter utrykning - Etter det vi har grunn til å tro har vi nå vært i kontakt med alle nordmenn som har vært i området. Vi kan ikke utelukke at det kan ha vært flere i området, men alle vi kjenner til er nå gjort rede for.

- Vi var i ferd med å sende personell inn i det jordskjelvrammede området. Men ut i fra en risikovurdering og det alle norske statsborgere nå er i god behold, så utsetter vi dette til mandag morgen.

Livstegn 40 minutter før I dagens papirutgave av Dagbladet forteller storesøsteren Julie Mathea Hanssen og moren Rigmor Andersen at de sist registrerte at Jonas var pålogget IP-telefonitjeneste Skype fredag ved 06-tiden norsk tid. Da var klokka rundt 14 fredag ettermiddag i Japan. Klokka 14.46 var infernoet i gang. 

Etter å lært seg japansk språk på egen hånd via interessen for tegneserier og film, starten Jonas på et skoleår i Japan i fjor høst mens klassekameratene på Olav Duun videregående skole i Namsos tok fatt på andre klasse.

Den siste oppdateringen på sin egen Facebook-side hadde han onsdag kveld japansk tid fra Sandai - halvannet døgn før katastrofen inntrådte.

- Drittkult jordskjælv! Far Bjarne Håkon Hanssen har ikke noe i mot at Dagbladet gjengir den siste meldingen til venner.

-  D va skikkelig kraftig jordskjælv i dag, heile skolebygningen svaia. D va drittkult!, var den siste beskjeden.

Dette tror jeg vi skal tolke som en ungdommelig måte å beskrive hvor faretruende et jordskjelv er. Jonas hadde naturlig og opplært respekt for naturkreftene via sine japanske vertsfamilier, sier Bjarne Håkon Hanssen til Dagbladet.

Holdt håpet oppe Etter den gledelige meldingen om at sønnen har kommet til rette, ber Hanssen om ro for seg og familien.

— Det er egentlig ikke mulig å sette ord på den gleden og den lettelsen vi opplever nå. Det har vært en fryktelig situasjon å være en av dem som må forholde seg til disse telefonnumrene som UD oppretter for pårørende i slike situasjoner. Samtidig har vi klart å holde håpet og optimismen oppe, fordi vi hadde grunn til å tro at Jonas var ved hjemmet som ligger så høyt at han derfor ikke ble rammet av flodbølgen, sier Hanssen til NTB.

Kan gå noen dager Jonas har ikke selv vært i kontakt med familien. — Vi er forberedt på at det kan gå noen dager før vi kommer i kontakt med ham. Og det er helt greit!

- Vi har forstått det slik at det kun er noen få telefonlinjer som er blitt åpnet. Rektoren ved Jonas' skole var en av få som ble prioritert på en slik utgående linje, sier Hanssen.

 KASTET PÅ LAND:  En familie med bagasje og vannkanner passerer en stor båt som er kastet på land i havneområdet i den jordskjelv- og tsunamirammede byen Sendai. FOTO:  EPA/SCANPIX.
KASTET PÅ LAND: En familie med bagasje og vannkanner passerer en stor båt som er kastet på land i havneområdet i den jordskjelv- og tsunamirammede byen Sendai. FOTO: EPA/SCANPIX. Vis mer
 PINNEVED:  Båter og bygninger i havneområdet i Sendai i dag etter at uværet har lagt seg. FOTO: EPA/SCANPIX.
PINNEVED: Båter og bygninger i havneområdet i Sendai i dag etter at uværet har lagt seg. FOTO: EPA/SCANPIX. Vis mer