Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er også morgendagens fly innstilt

Ser mørkt ut for flypassasjerene.

STENGT FOR TRAFIKK:Hele det norske luftrommet ble i formiddag stengt for trafikk. Det ser ut som kanselleringene fortsetter i morgen.  Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
STENGT FOR TRAFIKK:Hele det norske luftrommet ble i formiddag stengt for trafikk. Det ser ut som kanselleringene fortsetter i morgen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||• Les alt om rettighetene dine hos forbrukerombudet

(Dagbladet): Flytrafikken i Europa ble i dag lammet av askeskyene som følge at vulkanutbruddet på Island.

Mye tyder på at innstilte flyavganger blir en virkelighet for de reisende også i morgen.

SAS har besluttet å innstille alle flyvninger i Norge, Danmark og Sverige fram til klokka 12 i morgen formiddag.

- Videre vil vi klokka 21.30 ta en vurdering på om vi kommer til å kansellere flyvninger for hele dagen, sier kommunikasjonssjef Kenneth Vikse i SAS.

- Vi er svært lei oss for at vi ikke kan fly våre passasjerer, men er nødt til å prioritere sikkerheten. Passasjerene har vært veldig tålmodige og forståelsesfulle i kontakt med oss, selv om noen forventer at vi kan trylle, sier Vikse.

Blir stående på bakken
Lavprisselskapet Ryanair går også ut i kveld og kansellerer samtlige fly til og fra Nord-Europa første delen av morgendagen.

Selskapet har base på Rygge og Torp i Norge.

Foreløpig har de valgt å innstille alle avganger fra og til disse flyplassene fram til klokka 16 i morgen ettermiddag.

ASKESKYEN: Meteorologisk institutt har tilgang til beregningsmodeller som tar utgangspunkt i en kilde som sprer partikler (for eksempel en vulkan i utbrudd). Modellen kalles SNAP. Med dette som grunnlag, og med tilgang på all relevant værinformasjon, kan instituttet beregne askeskyens bane de nærmeste dagene. Slik vil det se ut i morgen fredag 16. april kl 11. Foto: METEOROLOGISK INSTITUTT/SCANPIX
ASKESKYEN: Meteorologisk institutt har tilgang til beregningsmodeller som tar utgangspunkt i en kilde som sprer partikler (for eksempel en vulkan i utbrudd). Modellen kalles SNAP. Med dette som grunnlag, og med tilgang på all relevant værinformasjon, kan instituttet beregne askeskyens bane de nærmeste dagene. Slik vil det se ut i morgen fredag 16. april kl 11. Foto: METEOROLOGISK INSTITUTT/SCANPIX Vis mer

Norwegian vil foreta en liknende vurdering senere i kveld.

Får refundert billetteneFlyselskapene har gjentatte ganger i dag gått ut og oppfordret de reisende til å ikke oppsøke flyplassene hvis de vet at det er deres avgang er kansellert.

- Vi ber om at refusjonssakene tas når den verste stormen er over. Folk er garantert å få pengene tilbake, sa  informasjonssjef Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til Dagbladet tidligere i dag.

Du kan få refundert billettene eller booke om til en annen avgang gratis.

- Vi booker om passasjerer gratis, og vi refunderer billetten ved kansellering. For de som skal reise senere, er det lurt å avvente til vi ser om luftrommet åpner igjen, anbefalte Skånvik.

Også her lønner det seg å benytte flyselskapets hjemmesider, framfor å kontakte flyplassen eller ringe kundeservice.

Dystre utsikterMeteorologene er ikke særlig håpefulle når det kommer til askefri himmel de neste dagene.

- Det ser ut som at vindretningen brer seg sørover i løpet av søndag, og det kan føre til at innlandstrafikken muligens kan starte igjen på mandag. Men for alt jeg vet kan det hele snu i mellomtida, sa statsmetereolog Jan-Erik Johnsen ved Metereologisk institutt til Dagbladet tidligere i kveld.

Samferdelsdepartementet og statsråd Magnhild Meltveit Kleppa følger situasjonen fortløpende i samarbeid med helseforetakene, Avinor og Luftfartstilsynet.

- Jeg har stor forståelse for vanskelighetene ved stengingen av det norske luftrommet. Det er helt nødvendig og hensynet til liv og helse er prioritet nummer én. Avinor bestemte seg for å stenge alt, det betyr at det ikke er trafikk inn til eller i norsk luftrom. Det er i henhold til europeiske forskrifter, sa Kleppa på en pressekonferanse tidligere i dag.

- Partiklene kan ødelegge maskineriet i flyet. Det har tidligere vært ulykker i kobling til slike utslipp. Luftrommet vil være stengt i hele morgen. Utsiktene for de neste dagene er heller ikke spesielt gode.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!