Ny måling:

Nå er også Vedum i krise

Senterpartiet får et stort fall i Dagbladets nye måling. Arbeiderpartiet bremser krisetrenden.

NÆR SPERREGRENSA: - Det er for lavt, sier Senterparti-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
NÆR SPERREGRENSA: - Det er for lavt, sier Senterparti-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Jonas Gahr Støre har den siste tida måttet svare for historiske bunnmålinger nede på 15-16-tallet. Nå måles Arbeiderpartiet til 19,8 prosent.

Det viser Ipsos' partibarometer for november utført for Dagbladet.

Ap holder på flere av velgerne som stemte på dem ved valget i fjor, enn i andre målinger. Oppslutningen om Støres parti er likevel lav sammenliknet med både valgresultatet og tida da de fløy oppe på 40-prosenttallet.

- Får tilbake tilliten

Arbeiderpartiet selv mener målingen er motiverende i lys av de mange krisemålingene, men det er likevel ikke et nivå de trives på. De tror folk ser Høyres svakheter og derfor velger Ap.

- I tillegg håper jeg at det er et signal om at folk gradvis får tilbake tilliten til Ap, som de har mistet i det siste, sier partisekretær i Ap Kjersti Stenseng til Dagbladet.

- Kan 19,8 skyldes en Trond Giske-effekt?

- Jeg tror at folk først og fremst er opptatt av politikk, ikke persondiskusjoner. Det er klart at alle nye partimedlemmer og alt fokus på politiske løsninger for folk bidrar til å løfte oss på målinger, sier Stenseng.

Fall for regjeringspartneren

Trygve Slagsvold Vedum beveger seg farlig nær sperregrensa med 4,8 prosents oppslutning. Det er et fall på to prosentpoeng siden forrige måling.

- Det er for lavt, erkjenner Vedum overfor Dagbladet.

Mer enn 70 prosent av Senterpartiets stemmegivere i stortingsvalget har satt seg på gjerdet eller gått over til andre partier.

- Hovedjobben for Senterpartiet nå er vise at vi kan gi trygghet for folk. Vi satser på Forsvaret, politi og beredskap, der Høyre kutter kraftig. Vi sikrer matproduksjonen og kutter i avgifter for bøndene, sier Vedum.

- Men hvordan skal dere kommunisere dette bedre?

- Punkt én er å gjøre jobben vår. Vi kutter i drivstoffprisene og avgifter. Mange sitter på gjerdet, så får vi håpe og tro at solid jobbing hjelper, svarer han.

Nesten på 30-tallet

Og hvor går velgerne som svikter regjeringen? Erna Solberg sitter utenfor regjeringen og stjeler betydelig med velgerne. Om lag hver sjette Ap-velger og hver sjuende Sp-velger går til Høyre.

Høyre gjør sin hittil høyeste Ipsos-måling siden valget og er på 29,8 prosent. Det er omtrent samme nivå som i forrige måling.

- Det er utrolig motiverende, og samlet sett er dette veldig sterke tall for de fire borgerlige partiene, sier Høyres nestleder Henrik Asheim.

Skal rødgrønn side vinne tilbake flertallet, må de stoppe lekkasjen til Høyre.

Venstre-opptur

Trenden fra i høst fortsetter for de fleste partiene. Det er ingen signifikante endringer i målingen.

Sammen med Venstre og Fremskrittspartiet ville Høyre kapret nok stortingsseter til å danne flertallsregjering, hvis det var valg nå.

Venstre gjør en solid opptur med over to prosentpoeng og får 6 prosents oppslutning i målinga.

- Det er gøy å se framgang på målingene. Jeg tror folk har lagt merke til vårt alternativ til regjeringens skuffende statsbudsjett, sier Guri Melby, leder i Venstre.

Listhaug tetter lekkasje

Fremskrittspartiet går også opp, til 14,7 prosent.

Det skyldes at Sylvi Listhaug beholder flere av sine 2021-velgere enn hun gjorde i forrige måling. Hun har særlig tettet igjen noe av lekkasjen mot Høyre. Tre av fire Frp-velgere i stortingsvalget sier nå at de ville stemt på Frp igjen.

- Det er alltid kjekt med gode målinger for Frp og at et klart flertall av velgerne vil kaste den handlingslammede regjeringen, sier Listhaug.

Får ikke budsjetthjelp

Det fjerde partiet på borgerlig side, KrF, lander på 3,1 prosent. Det er en liten nedgang siden både valget og forrige måling.

- Målinger går alltid opp og ned, men KrF har store ambisjoner. Vi har løsninger for vanlige folk i en krevende levekostnadskrise, sier KrF-nestleder Dag Inge Ulstein.

Ap og Sp er om dagen i harde forhandlinger med SV om neste års statsbudsjett, og SV har gitt uttrykk for mye misnøye med hva de blir tilbudt av regjeringen. Audun Lysbakkens parti får 8,4 prosent.

Det er noe bedre enn valgresultatet i fjor, men nesten hver sjette SV-velger stikker fra budsjettforhandlingene og setter seg på gjerdet.

- SV har vokst jevnt og trutt de siste åra. Selv om vi går tilbake på denne, ligger vi godt over valgresultatet og jeg opplever at folk setter pris på vår politikk i det som er tøffe tider for mange, sier Lysbakken.

To under sperra

Godt under sperregrensa får KrF selskap av Miljøpartiet De Grønne, som rykker halvannet prosentpoeng ned til 3,3 prosent.

- Dette er åpenbart en måling som er langt lavere enn der vi vil være. I kommune etter kommune viser vi hvor viktig grønn politikk og et sterkt MDG er for Norge, men vi må overbevise flere om at våre løsninger gjør hverdagen bedre for folk, sier MDG-nestleder Ingrid Liland.

Rødt får 5,9 prosent, en nedtur siden forrige måling, men opptur siden valget.

- Denne målinga ville gitt Rødt en større stortingsgruppe, med ti representanter. Rødt trengs som en enda sterkere kraft, det merkes nå, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Feilmarginen er på mellom -1,3 og 3,3 prosentpoeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer