- Nå er Ole glad

Etter flere år med mobbing og slag kan 11 år gamle Ole endelig gå på skolen uten å grue seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ/OSLO (Dagbladet): De første åra på barneskolen har vært et mareritt, både for ham og foreldrene.

- Jeg har blitt anmeldt til politi og barnevern fordi jeg kjemper for min sønn. Det er verdt det. Forleden dag ville ikke «Ole» hjem fra sin nye skole. Det er første gang, sier faren.

11 år gamle «Ole» skiftet skole i høst. Han fikk med seg mange vonde minner. Familien bor på en liten plass i Troms fylke, og hver dag i alle år har pappa kjørt sønnen sin på skolen. Det har vært tøffe turer.

- Han visste ikke hvilken unnskyldning han kunne finne på for å slippe unna skolen. Det er ikke godt å se ham gå mot skoledøra, når du vet at han kan komme til å bli slått og plaget, sier faren. Enda verre har hjemturene vært.

- Dyttet i elva


- Etter vonde dager sa han ingenting. Vi kunne kjøre i to mil uten at han åpnet munnen. Når vi kom hjem, løp han opp på rommet. Etter en stund ropte han på mora, og så kom historiene, sier faren.

En dag kom han hjem søkkvåt. Klassen hadde vært på skogstur, for «Ole» endte den i den iskalde elva. Han ble dyttet uti, og ledd av. En annen gang ble han sparket så hardt i baken at han ikke kunne sitte. Han har kommet hjem med blåmerker på armen, og slagmerker over ryggen.

«Ole» ble mobbet fordi han er stor og kraftig.

- Ingen stilte opp


Foreldrene har hele tida visst hvordan sønnen har hatt det. De har tatt bilder av skadene, kontaktet lege, snakket med rektor, anmeldt skolen og tryglet kommunen om å få skifte skole.

- Vi kom på foreldremøter for å ta opp mobbeproblemene. Men ingen stilte opp, og så sto vi der som noen idioter, sier faren.Ny skole fikk de heller ikke.

- Vi søkte om å få ham over på en annen skole, men da svarte kommunen at det sjelden er heldig at barn skifter skole, sier faren.

«Ole» ga ikke opp håpet om at de skulle slutte å plage.

- En gang ble han invitert i bursdag. Da var han glad, og kjøpte fin gave. Vi håpet det skulle bli et vendepunkt. Men to dager etter startet plaginga igjen, sier faren.

- Han var mye deppa og sint, og jeg sa til lærerne at de måtte stoppe plaginga før «Ole» begynte å ta igjen. Han er jo stor og sterk, sier faren.

Anmeldte lærer


I januar 2002 anmeldte han en lærer på skolen for legemsbeskadigelse, men saken ble henlagt.

Etter anmeldelsen og kranglingen med kommunen kom et brev fra barnevernet. - Vi fikk et brev fra dem der de sier at de vil undersøke «Ole» - og oss. De tror kanskje at det er vår skyld at sønnen vår blir mobbet. Barnevernet er velkommen hjem til oss. Vi har bråkt og laget styr for skolen for å ta vare på sønnen vår, sier han.

Familien tok til slutt kontakt med Stiftelsen Landsforeningen Rettferd for Taperne. Leder Ola Ødegaard kontaktet Narvik kommune, og fikk ordnet en ny skoleplass til «Ole».

- Høsten har vært fin. Vi har fått ny skole og en ny unge. Nå kan han le igjen, sier faren.