Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er Peru verdens største kokaprodusent

Har passert Colombia, slår ny FN-rapport fast.

HARD KAMP: Politifolk på befaring på en kokaplantasje i Apurimac-dalen sørøst i Peru. Landet produserer nå mest koka i verden. Foto: AFP/Carlos Mandujano/Scanpix
HARD KAMP: Politifolk på befaring på en kokaplantasje i Apurimac-dalen sørøst i Peru. Landet produserer nå mest koka i verden. Foto: AFP/Carlos Mandujano/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor ble det registrert 612.000 mål med kokabusker i Peru, en økning på 2 prosent fra året før.

I nabolandet Colombia var det 570.000 mål med kokabusker, en kraftig nedgang fra året før da det ble dyrket 680.000 mål med koka, viser en rapport fra FNs kontor for kriminalitet og narkotika (UNODC).

Perus regjering advarte alt i 2009 om at landet var i ferd med å passere Colombia som verdens største kokaprodusent.

FN anslår ikke hvor mye kokain som produseres i Peru, men lederen for landets eget narkotikapoliti, Romulo Pizarro anslår at det var snakk om 330 tonn i fjor. Colombia antas å ha produsert 350 tonn kokain.

Mens colombiansk politi lyktes med å beslaglegge 100 tonn kokain i 2010, ble det bare funnet 30 tonn i Peru.

Pizzaro anslår verdien av koka- og kokainproduksjonen i Peru til å ligge på mellom 11 og 14 milliarder kroner, og sikkerhetsstyrkene kjemper en vanskelig kamp mot bakmenn, mange av dem med en fortid i den venstreorienterte Lysende sti-geriljaen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media