Maldivene:

- Nå er plast farligere enn hai

Tidligere var det de enorme tigerhaiene som skremte lokalbefolkningen i ferieparadiset på Maldivene. Nå jobbes det iherdig for å redde de store skapningene.

MALDIVENE: Flere av øyene som hører til Maldivene har opplevd en enorm vekst av turister siste åra. Foto: Reso / REX
MALDIVENE: Flere av øyene som hører til Maldivene har opplevd en enorm vekst av turister siste åra. Foto: Reso / REX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om lag 650 kilometer sørvest for Sri Lanka ligger nesten 1200 små øyer omringet av Indiahavet. Øygruppen Maldivene har blitt et svært populært ferieparadis siste åra. Én av øyene, på størrelse med Norges minste kommune Kvitsøy, har fått navnet Fuvahmulah.

Før var innbyggerne på Fuvahmulahs største frykt de mange tigerhaiene som sirkler rundt i Indiahavet.

Nå livnærer de seg på de store skapningene, mens det er noe helt annet som truer livet på og rundt øya.

Tett på livet i havet

The Guardian skrev denne uka om innbyggeren på Fuvahmulah, Lonu Ahmed. For ti år siden hoppet han ut i havet for å forstå de fryktede tigerhaiene.

- Folk pleide å tro at jeg var gal, sier Ahmed til The Guardian.

Han forteller at han aldri har vært redd for de store skapningene, som gjerne blir 3-4 meter lange, fordi han forsto at oppgaven deres var å rydde opp i havet.

I dag er ikke lenger innbyggerne like redd for haiene. Etter å ha sett Ahmed komme helskinnet opp fra vannet gang på gang, har beboerne på den maldiviske øya endret synet på de store dyra.

Turist-boom

Det er ikke bare lokalbefolkningen som har endret syn på haiene. Resten av verden har også fått øynene opp for den tropiske øya og dykking med haier.

Hobbyen til Ahmed førte nemlig til en «boom» av turister på den fem kvadratkilometer lille øya. I dag er jobben hans å ta med turister ut i havet med haiene.

Avfallsproblem

Men medaljen har også en bakside. For mens lokale ikke lenger er redd for å ta seg en svømmetur, og turistene strømmer til for å se tigerhaiene på kloss hold, har det dukket opp et annet stort og skremmende problem.

Maldivene har blant verdens høyeste befolkningstetthet, og befolkningen fortsetter å vokse. Samtidig er kapasiteten til å håndtere avfall, og spesielt plastavfall, svært lav.

Plastflasker, plastposer, fiskenett, og annet plastavfall samler seg opp på strendene, langs gatene, i bakgårder og i palmeskog, ifølge The Guardian. Mye av det vaskes ut i havet og truer livet i sjøen.

Plastpartikler er funnet i fordøyelsen hos en rekke sjøfugler, marine pattedyr, skilpadder, fisk og virvelløse dyr verden over, ifølge WWF Verdens naturfond.

Store plastgjenstander som blir spist, kan påvirke metthetsfølelsen hos dyr og dermed påvirke fødeopptaket. Et annet problem kan være pattedyr som for eksempel setter seg fast i fiskegarn og dermed ikke kommer seg opp for å trekke luft, skriver NTB.

Når plastavfallet i miljøet etter hvert brytes ned til små partikler, dannes mikroplast og nanoplast som også er svært skadelig.

De små plastpartiklene kan spises av små dyr i havet som igjen blir spist av større dyr. Plasten kan også spre miljøgifter, bakterier og skadelige arter. Det er godt kjent at plastforurensningen er en trussel mot dyreliv, økosystemer og høsting av levende ressurser i alle verdens havområder.

- Ikke bra

The Guardian skriver at det kastes omtrent 120 000 plastflasker på øya hver uke. Turister rådes nå til å ta med egne gjenbrukbare flasker som de kan fylle på hoteller som har vannfilter. Hver enkelt turist kan på den måten redusere, i gjennomsnitt, 21 plastflasker i uka.

Ahmed forteller om alt fra små fisker til store haier som blir fanget og skadd av plasten.

- Fisken spiser plasten, også spiser lokalbefolkningen fisken igjen, det er virkelig ikke bra, sier han til The Guardian.

Framtid fri for plast

Den engasjerte dykkeren har nå startet organisasjonen «Fuvahmulah Marine Foundation». Deres første mål er å få på plass søppelsortering i alle hushold. I tillegg ønsker de å sortere avfallet fra «plast-fjellet» som har bygd seg opp på øya.

Ahmed understreker hvordan arbeidet med plastavfall går hånd i hånd med å beskytte haiene. Haienes oppgave er å rydde opp i havet, men plastproblemet truer sjølivet og haiene.

- Jeg ønsker å se ei framtid uten plast her i løpet av livet mitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer