Kyrre Aamdal: Forventer rentekutt i mars. Foto: Are Haram, Finansavisen
Kyrre Aamdal: Forventer rentekutt i mars. Foto: Are Haram, FinansavisenVis mer

Nå er rentekuttet bombesikkert

- Slike svake tall bekrefter våre forventninger om et rentekutt i mars, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Kontaktbedriftene i Norges Banks regionale nettverk meldte om lavere produksjonsvekst de siste tre månedene.  

Produksjonsveksten avtok litt, om lag som kontaktene så for seg i forrige runde. Mange kontakter viste til svakere etterspørsel fra petroleumsnæringen. Det kommer frem av en melding fra Norges Bank fredag.  

Aktiviteten faller Bedriftene viste også til fallende aktivitetsnivå innen private byggeprosjekter.

Samtidig har offentlige investeringer fortsatt bidratt til økt aktivitet. Bedriftene rapporterte at kronesvekkelsen har styrket konkurranseevnen, og flere oppga at dette har gitt økt produksjon.

Ifølge Norges Bank ser kontaktene for seg avtakende vekst de neste seks månedene, og utsiktene var svakere enn i oktober.  

Lavere oljepris har bidratt til å dempe forventningene, særlig i oljeleverandørnæringen, eksportindustrien og næringsrettet tjenesteyting. Bedriftene ventet også litt lavere vekst i etterspørselen fra husholdningene.

Lavere lønn Kontaktene i Norges Banks nettverk venter nå en årslønnsvekst i 2015 på om lag tre prosent, ned fra et anslag på litt under 3¼ prosent i oktober. Norges Bank forteller at det fortsatt var små forskjeller mellom næringenes lønnsanslag.

Produksjonen faller Samtidig har det blitt kjent at produksjonen i norsk industri falt 0,5 prosent fra november 2014 til januar 2015. Det viser dagens tall fra Statistisk sentralbyrå.

På månedsbasis, fra desember 2014 til januar 2015, var det en nedgang på 3,7 prosent. Økonomene forventet en nedgang på 0,5 prosent.

Merker oljefallet Nedgangen på månedsbasis kan særlig knyttes til lavere aktivitet hos leverandører til olje- og gassektoren, blant annet for maskinindustrien og i bygging av skip og oljeplattformer. Ikke-jernholdige metaller falt også, grunnet lavere etterspørsel. Samtidig viste oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri oppgang i denne perioden.

Det går mot rentekutt - Tallene fra det regionale nettverket og industriproduksjonen var svake. Svakere enn forventet. Slike svake tall bekrefter våre forventninger om et rentekutt i mars, sier Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets, til Reuters.

- Vi har tidligere uttalt at vi tror Norges Bank kutter renten i mars. Hovedgrunnene til det har vært Riksbankens rentekutt og QE, ECBs QE og vår tolkning av årstalen til Øystein Olsen. Dagens svake makrotall styrker denne troen, skriver Shakeb Syed, sjeføkonom i SpareBank1 Markets, i en rapport.

Handelsbankens seniorøkonom Marius Gonsholt Hov sier til TDN Finans at rapporten setter to streker under deres prognose om et rentekutt i mars. Han tror også sannsynligheten er stor for ytterligere et rentekutt i 2. kvartal i rentebanen Norges Bank skal legge frem nå i mars.

- Nedsiderisikoen for norsk økonomi har økt, sier Hov.

Dagens rapport fra Norges Bank viser at kontaktbedriftene i sentralbankens regionale nettverk ser for seg avtagende vekst de neste seks månedene, og utsiktene var svakere enn i oktober. Samtidig viser dagens tall fra SSB en sjokkerende svak utvikling i industriproduksjonen.

Økonomene er ifølge TDN Finans nå sikre på at det kommer et rentekutt i mars.

- Vi baserte oss på at det ville gå dårlig i petroleumssektoren, men ikke i eksport. Det var også svakere i tjenesektoren, og i sum indikerer dette langt lavere vekst enn vi har lagt til grunn, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

- Dette er spikeren i kisten for de som trodde at renten ikke skulle settes ned i mars, fortsetter han.

Flere nyheter Dette presser boligprisene opp
- Ikke kjøp sensasjonspressens budskap om boligprisene
Andreassen om boligprisene: - Må gjøres noe dramatisk