Nå er Rita kategori 5

Foreldre blir bedt om å ta bilder av barna sine i tilfelle barna forsvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske Lissie (25) forfulgt av orkaner

USA stålsetter seg mens mer enn en million mennesker er på flukt fra hjemmene sine. Orkanen Katrina la New Orleans og en rekke andre steder i ruiner på en måte som få hadde trodd var mulig. Men nå kommer Rita, og denne orkanen kan bli enda verre:

I løpet av gårsdagen ble orkanen sterkere og sterkere. Tidlig i går morges hadde Rita forstatt styrke 2, men i løpet av knappe femten timer ble den oppgradert til styrke 5.

Blant de verste i historien

Det varme vannet i gulfen er med på å øke kraften i orkanen. Ifølge forskerne ved National Hurricane Center kan Rita bli den tredj sterkeste orkanen som farer gjennom Mexicogulfen, melder CNN.

- Dette er en svært, svært farlig orkan, sier direktør Max Mayfield ved senteret. Han tror at Rita kan gjøre større skade enn Katrina.

Bare orkanen Gilbert, som traff Jamaica i 1988, og en orkan som traff Florida Keys i 1935 har vært kraftigere.

Det er svært dårlige nyheter for alle som bor langs kysten av gulfen. Ingen vet hvor orkanen vil treffe land, men foreløpig ser det ut til at byen Galveston, som i 1900 ble rammet av en orkan som tok 8000 menneskeliv, ligger midt i orkanens bane. Svært mange av byens 58 000 innbyggere er allerede på vei innover i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 Slik så det ut etter at byen Galveston uten forvarsel ble rammet av en orkan 8. september 1900. Nesten hele byen ble lagt i ruiner. Tusenvis omkom i den dødeligste orkanen i USAs historie. Foto: SCANPIX
Slik så det ut etter at byen Galveston uten forvarsel ble rammet av en orkan 8. september 1900. Nesten hele byen ble lagt i ruiner. Tusenvis omkom i den dødeligste orkanen i USAs historie. Foto: SCANPIX Vis mer

Lager id-kort

Nå flykter innbyggerne fra byene langs kysten. Houston, som tok mot et enormt antall fordrevne etter Katrina, er nummer fire på lista over store byer i USA, men tømmes nå for folk. Borgermester Bill White ber folk om å ta med seg andre som ikke klarer å evakuere selv.

Myndighetene ber foreldre om å ta bilder av barna før flukten, slik at det skal være lettere å finne dem igjen hvis de kommer bort i løpet av flukten. De bes også om å lage id-kort som barna kan ha med seg på kroppen. Folk pakker medisiner og livsnødvendig utstyr, mange har med seg viktige papirer og uvurderlig arvegods som de vil redde fra orkanen.

For mange er det vanskelig å bryte opp. De er redde for de neste dagene, for hjemmene og jobbene sine og for at framtida skal bli lagt i grus. Men de ferske tv-bildene fra New Orleans overbeviser folk om hvor alvorlig situasjonen er. Ved et av aldershjemmene i Galveston forteller bestyrer David Hastings at flere av de gamle likevel ønsker å bli.

- Enten må de dra med noen fra familien eller med en av oss. Flere sier «Jeg vil ikke dra», og jeg sier «Du skal dra», sier Hastings. Aldershjemmet ligger helt nede ved stranden.

- Denne bygningen er ikke trygg, sier han.

Det er erklært unntakstilstand i både Louisiana og Texas mens man venter på at Rita skal treffe land. Forskerne tror at det kan skje i løpet av lørdagen. Hele kysten fra Nord-Mexico via Texas til Louisiana er utsatt.

PÅ FLUKT:</B> Mer enn en million mennesker er på vei bort fra de orkanutsatte områdene. Mange er redde for å miste alt de eier.
ENORM KRAFT:</B> Dette infrarøde satelittbildet er tatt i natt. Det viser den enorme kraften i sentrum av orkanen.