Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er samene flere i nord

Etter over 20 års nedgang i folketallet har samene endelig blitt flere i nord.

GODE NYHETER: SSB la i dag fram statistikk som viser at samene blir flere. Her er samene Laila og Arild Inga fra Vesterålen sammen med reinsdyret Boris. Foto: Kirsten M. Buzzi / Dagbladet.
GODE NYHETER: SSB la i dag fram statistikk som viser at samene blir flere. Her er samene Laila og Arild Inga fra Vesterålen sammen med reinsdyret Boris. Foto: Kirsten M. Buzzi / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Samefolkets dag kommer Statistisk sentralbyrå med gladnyheten at det for første gang siden 1990 har vært en økning i folketallet i de samiske områdene nord for Saltfjellet.

Det finnes ikke offisiell registrering av samer, men SSB baserer seg på statistikk knyttet til geografiske områder nord for Saltfjellet, det såkalte STN-området.

Økningen er imidlertid liten, men etter at folketallet har sunket med 15 prosent siden 1990 er utviklingen positiv. I 2011 og 2012 var det flere som flyttet til enn ut av STN-området, og i 2012 var det for første gang en liten økning i folketallet.

Forventet levealder er noe lavere for begge kjønn i de samiske bosetningsområdene enn i landet som helhet. En jente født i STN-området i 2013 kan forvente å bli 82,4 år og en gutt 77,1 år. Tilsvarende tall for Norge som helhet er henholdsvis 83,4 år og 79,4 år.

Høsten 2012 hadde 930 elever samisk som førstespråk. Tallet på elever med samisk som førstespråk i grunnskolen holder seg stabilt. Antallet elever med samisk som andrespråk er kraftig redusert, med en nedgang på over 40 prosent siden 2005.

(NTB)


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!