Nå er skattejegerne klare for å grave etter «nazigulltoget»

Militæret har sperret av og gjennomsøkt området siden funnet.

GJENNOMSØKT: Området hvor skattejegerne vil grave etter toget har vært avsperret, og polsk militært personell har blant annet søkt etter landminer. Foto: Marcin Rozpedowski / Demotix / Corbis / NTB scanpix
GJENNOMSØKT: Området hvor skattejegerne vil grave etter toget har vært avsperret, og polsk militært personell har blant annet søkt etter landminer. Foto: Marcin Rozpedowski / Demotix / Corbis / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I august i år gikk en polsk og en tysk skattejeger ut og hevdet at de trolig hadde funnet et gammelt nazi-tog lastet med gull. Nå kan de endelig gjøre seg klare til å grave etter den mulige skatte, skriver The Guardian.

Funnområdet er på størrelse med en fotballbane, og siden nyheten sprakk, har polsk militært personell undersøkt området for landminer og mulig giftig gass, for å gjøre det klar for søk.

- I løpet av de siste 70 årene har amerikansk, russisk og polsk etterretning søkt etter toget. Vi lyktes fordi vi er lokale, sier Piotr Koper (44) til avisa.

Armert Han er åpen om at han ikke vet hva han og tyske Andreas Richter faktisk har funnet, utover at de mener det er to pansrede tog.

- Det vi vet, er at det er armert, noe som tyder på at det hadde verdifull last. Det kan være gull, men det er ikke det som interesserer oss. Vi søkte egentlig etter en tunnell da vi fant toget, sier Koper til The Guardian.

Det er spekulert i at toget kan inneholdet rundt 300 tonn med gull.

Lokale medier har tidligere meldt at toget kan ha vært lastet med våpen, industrielt utstyr, juveler, edelstener og andre verdisaker.

Det finnes ingen offisielle nedtegnelser som kan bekrefte togets eksistens, men det er tidligere rapportert at historiene på folkemunne i lokalområdet forteller at toget forsvant da det i 1945 forsøkte å unnslippe sovjetiske styrker med store verdier i gull og edelstener.

Billig radarteknologi Det mulige funnstedet ligger i utkanten av den polske byen Walbrzych når grensa mot Tsjekkia. Koper sier de fikk informasjonen som gjorde at de begynte å søke i området for fire år siden av et vitne som hadde vært i området da toget forsvant i april 1945.

SKINNENE FJERNET: Et gammelt jernbanespor, nå uten skinner, i nærheten av området som er sperret av. Foto: Marcin Rozpedowski / Demotix / Corbis / NTB scanpix
SKINNENE FJERNET: Et gammelt jernbanespor, nå uten skinner, i nærheten av området som er sperret av. Foto: Marcin Rozpedowski / Demotix / Corbis / NTB scanpix Vis mer

- Radarteknologi har blitt billig, så vi hadde mulighet til å sjekke informasjonen, sier han.

Koper og Richter håper å kunne få ti prosent av verdien av funnet som finnerlønn.

Tidligere har det vært antatt at toget forsvant i en tunnel i nærheten av Ksiaz-borgen, den samme borgen som ligger tre kilometer fra Walbrzych der kravet fra de to ble fremmet via advokater. Koper sier nå at det ble gravd ut et sidespor, at toget ble parkert og skinnene fjernet, før toget ble gravd ned.

Polske myndigheter har bekreftet at det er gjort et spesielt funn, men har senere forsøkt å nedskalere forventningene ved å si at funnet «ikke annet enn det som er blitt hevdet de siste tiåra».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram