Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er Stortinget enig: Slik vil de trekke støtten til flere religiøse samfunn

- Det er ingen grunn til at vi skal subsidiere intoleranse, sier SV-leder Audun Lysbakken.

VIL STOPPE STØTTE: SV-leder Audun Lysbakken har fått med seg resten av Stortinget på et forslag der regjeringen skal utrede hvordan statsstøtte til trosssamfunn kan trekkes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL STOPPE STØTTE: SV-leder Audun Lysbakken har fått med seg resten av Stortinget på et forslag der regjeringen skal utrede hvordan statsstøtte til trosssamfunn kan trekkes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag la kommunalkomiteen på Stortinget fram sin innstilling for regjeringsens integreringsmelding.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug la i mai fram planen på 69 punkter.

Integreringsmeldingen skal behandles av Stortinget 16. juni, mens regjeringens forslag til asylinnstramninger, der Sylvi Listhaug og co. har gått på flere nederlag, behandles i Stortinget i morgen.

Det har vært heftig debatt i komiteen om både innstrammingsforslag og integreringsmeldingen og behandlingen har ført til en rekke nye forslag.

Et av forslagene det er flertall for på Stortinget er fremmet av SV. Der ber de om at regjeringen må utrede hvordan de kan trekke støtten til flere religions- og trossamfunn.

Menneskerettigheter

I forslaget heter det at «det må ha konsekvenser at trossamfunn og religiøse ledere fremmer holdninger som strider mot grunnleggende menneskerettigheter, demokratiske verdier og prinsipper, samt holdninger som innskrenker og hemmer integrering og utsetter noen for sterk sosial kontroll. Dette gjelder uansett trosretning.»

I saken, som skal voteres over neste torsdag, ber Stortinget regjeringen utrede en mulighet for å trekke økonomisk støtte til trossamfunn som:

  • Oppfordrer til lovbrudd.
  • Tar mot utenlands finansiering fra stater som bryter fundamentale menneskerettigheter.
  • Andre alvorlige forhold som kan medføre tilbaketrekking av statlig støtte.

- Kjempeviktig

SV-leder Audun Lysbakken er fornøyd med forslaget SV nå har fått gjennom.

- Vi bestemte oss for å fremme dette forslaget fordi vi den siste tida har sett så mange modige jenter som har stått fram i offentligheten og fortalt om sosial kontroll og bedt politikerne ta et oppgjør med æreskultur. Dette har stort sett vært jenter med muslimsk bakgrunn, og vi vet at dette ofte er forbundet med konservativ religion. Disse jentene fortjener vår støtte, sier Lysbakken til Dagbladet.

Lysbakken sier religionsfriheten i Norge skal også betyr at det er mulig å fremme reaksjonære tolkninger av religion, men har følgende budskap.

- Det er ingen grunn til at vi skal subsidiere intoleranse eller gi statsstøtte til miljøer som bidrar til at noen jenter ikke får den samme friheten som norske jenter skal ha. Kvinnekampen skal være for alle norske jenter, og samfunnet må bruke de midlene vi kan til å støtte kvinner som tar kampen for frihet til å bestemme over sine egne liv. sier han.

- Poenget er at vi ikke skal bruke offentlige midler på en måte som undertrykker kvinner eller seksuelle minoriteter. Det er ikke et spørsmål om religionsfrihet, for vi vil ikke nekte noen å tro på noe, sier han.

INTEGRERINGSMELDINGEN: Forslagene har kommet fram i behandlingen av regjeringens integreringsmelding, som ble lagt fram av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug i mai. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INTEGRERINGSMELDINGEN: Forslagene har kommet fram i behandlingen av regjeringens integreringsmelding, som ble lagt fram av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug i mai. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Nødvendig

Han mener forslaget først og fremst handler om å legge press på miljøer som ikke respekterer rettighetene til jenter og homofile.

- Mange vil sikkert tenke at dette handler om islamske trossamfunn?

- Vi vet også at dette kan skje i andre religioner. Vi har langt historie i Norge der kvinner har blitt utsatt for diskriminering i kristne religionssamfunn. Dette er noe som gjelder alle religioner, og vi mener en slik politikk er nødvendig i møte med reaksjonære holdninger og negative tradisjoner, sier Lysbakken.

Forslaget går ut på at regjeringen skal utrede hvordan staten kan trekke støtten til visse trossamfunn.

Overrasket over regjeringen

Kulturminister Linda Hofstad-Helleland skal legge fram en stortingsmelding om religions- og livssynspolitikken.

- Vi mener det er riktig å arena å utrede politikken på. Vi er overrasket over at regjeringen ikke har kommet med dette, men mener det er naturlig for oss å ta opp dette, sier han.

- Noen vil kanskje mene det ikke er typisk SV-politikk å trekke statsstøtte?

- Vi har alltid vært villig til å utfordre religion og tradisjon. Vi skal være rause mot trossamfunn, men det må være noen grenser. Det er en viktig samfunnsoppgave å bekjempe sosial kontroll og likestillingskampen. Jeg la fram forslaget i en tale til landsstyret for tre uker siden, og er fornøyd med at det er enstemmighet for forslaget såpass kort tid etter, sier Lysbakken.

Lysbakken er spesielt opptatt av punktene om sosial kontroll og kvinners rettigheter i debatten om trossamfunn i Norge. Blant punktene i forslaget er også trossamfunn som tar imot støtte fra stater som bryter fundamentale menneskerettigheter.

- Vi er for eksempel opptatt av å unngå at Saudi-Arabia finansierer moskeer i Norge, slik de har gjort i mange andre land. Å unngå dette er en viktig grunn til å ha offentlig finansiering i seg selv, men vi må være sikre på at vi unngår den type negative impulser, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!