Nå er Streetlight godkjent av Innsamlingskontrollen

Har registrert seg.

BLE ÅRETS TRØNDER: Erlend Johannesen, leder av barnehjemsorganisasjonen Streetlight på Filippinene, er tidligere kåret til  Årets Trønder i en kåring arrangert av NRK og Adresseavisen. Nå er organisasjonen hans godkjent. Foto: Ole Morten Melgård
BLE ÅRETS TRØNDER: Erlend Johannesen, leder av barnehjemsorganisasjonen Streetlight på Filippinene, er tidligere kåret til Årets Trønder i en kåring arrangert av NRK og Adresseavisen. Nå er organisasjonen hans godkjent. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Streetlight, som drives av trønderen Erlend Johannesen, samlet inn millioner «over natta» da tyfonen Haiyan slo inn over Filippinene i november i fjor. På kort tid tjente organisasjonen over 13 millioner kroner.

I etterkant har organisasjonen vært blant flere som var «advart» om at de risikerte de å havne på Innsamlingskontrollens (IK) verstingliste over organisasjoner som ikke vil dele regnskapet sitt.

Nå melder IK at Streetlight står på lista over godkjente innsamlingsorganisasjoner.

- De har registrert seg, bekrefter adm.sekretær Ingrid M. Krystad overfor Dagbladet onsdag.

LES OGSÅ: Her er organisasjonene du IKKE bør gi penger til.

Robert Hoven er styreleder i organisasjonen. Han sier det har vært en tidkrevende prosess å registrere seg.

- Vi har jobbet med det siden nyttår, siden IK krevde godkjent årsregnskap for to år, så vi har innhentet tall fra 2012 og 2013. Det har vært en litt vanskelig prosess med tanke på hvordan situasjonern var på Filippinene og det som skjedde der, sier Hoven.

- Men vi sendte årsregnskapet til påske, fikk det tilbake i mai og så to tok det tre uker å få på plass de siste formalitetene.

Slik beregner Innsamlingskontrollen årsavgiften:

• Årsavgiften beregnes med grunnlag i brutto samlede inntekter.
• Offentlige tilskudd og tilskudd fra moderorganisasjoner går ikke inn i grunnlaget. Inntekter fra
annen virksomhet enn innsamlinger, gaver e.l. så som drift av faste eiendommer e.l. går inn i
grunnlaget med netto overskudd.
• Finansinntekter går inn i grunnlaget etter at finansutgifter er trukket fra.
• Årsavgiften for inntekter/innsamlet beløp på inntil kr. 10 mill. utgjør 2 o/oo, minimum kr. 1 500,-.
• Ved inntekter/innsamlet beløp på over kr. 10 mill. utgjør årsavgiften 1 o/oo minimum kr. 20 000,-
og maksimum kr. 40 000,-.
• Årsavgiften fastsettes ut fra organisasjonenes regnskap for foregående år. For
enkeltinnsamlinger beregnes avgiften ved avsluttet innsamling.
 
Kilde: Innsamlingskontrollen.

Hoven er den eneste som mottar lønn fra Streetlight i Norge. Han er ansatt i en 20 prosents stilling. Resten jobber gratis, har Hoven fortalt Dagbladet tidligere.

Organisasjonen samlet inn millioner på kort tid etter tyfonen der barnehjemsbarna til Streetlight - og lederen Johannesen - lenge var savnet.

- I 2013 hadde vi et budsjett på 1,1 millioner, og med så lav omsetning var vi ikke revisjonspliktige - og har derfor heller ikke ført regnskap for driften i Norge. Vårt mål har vært og er å ha så lave administrative kostnader som mulig, men med den veksten vi har hatt ser vi nå behovet, sa han til Dagbladet om å registrere seg hos IK, i januar.

Nå oppfyller organisasjonen kravene til registrering, og skal ifølge Hoven betale 250 kroner for innmelding i frivillighetsregisteret.

LANSERTE VERSTINGLISTE: 18. mars i år skrev Dagbladet at Innsamlingskontrollen, her ved daglig leder Børre Hagen og adm.sekretær Ingrid M. Krystad, offentliggjorde en liste over organisasjoner de mener nordmenn ikke bør gi penger til. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
LANSERTE VERSTINGLISTE: 18. mars i år skrev Dagbladet at Innsamlingskontrollen, her ved daglig leder Børre Hagen og adm.sekretær Ingrid M. Krystad, offentliggjorde en liste over organisasjoner de mener nordmenn ikke bør gi penger til. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Det er viktig for å vise at vi er seriøse i det vi gjør, vi ønsker å formilde de gavene vi har fått på best mulig måte, sier Hoven til Dagbladet. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer