Nå er SV Norges dårligst likte parti

- Vi kommer aldri til å angre på politikken vår, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i år leverte Kristin Halvorsen sin politiske selvangivelse. «Gjennomslag» var tittelen på boka, og argumentet var at SV har fått gjennomført mye av sin politikk i løpet av åra i regjering. Nå viser derimot tallenes klare tale at velgerne ikke er enige.

I 2004, året før den rødgrønne regjeringen ble dannet, hadde 45 prosent av velgerne et godt inntrykk av SV, noe som gjorde partiet til det best likte på Stortinget. Nå, etter snart 8 år med regjeringsmakt, svarer kun 20 prosent at inntrykket er godt, noe som gjør partiet til det dårligst likte av alle partiene, ifølge en undersøkelse utført av Ipsos MMI.

Angrer ikke Fra 2011 til 2012 falt SV helt igjennom, og dumpa ned på sisteplass, godt under FrP. Partileder Audun Lysbakken mener likevel at regjeringsdeltakelsen har vært verdt det.

- Vi kommer aldri til å angre på at vi har fått gjennomført politikken vår, sikret full barnehagedekning bedre skoleresultater og holdt Lofoten og Vesterålen oljefritt. SV har fått mye makt og har derfor måttet tåle mye kritikk, men det å holde Høyre og Frp unna innflytelse i 8 år er verdt en del kjeft, skriver han i en SMS til Dagbladet.

Vil litt mer enn det mulige Mens tilliten til de andre regjeringspartiene har holdt seg noenlunde jevnt de siste 8 åra, har tilliten til SV blitt mer enn halvert. Leder Andreas Halse i Sosialistisk Ungdom forklarer det brutale tillitstapet med at SV har større fallhøyde enn Arbeiderpartiet.

- Vi prøver å få til litt mer enn det som er mulig, sier han.

Halse innrømmer at SV har et problem, og mener at det skyldes at SV har markert seg på altfor få og smale saker. På tross av at partiet har havnet på jumboplass etter at Audun Lysbakken tok over ledervervet, har Halse tro på Lysbakkens plan om å markere partiet i flere saker enn de tradisjonelle SV-sakene.

- Nå er det sånn at hvis du vil ha den rødgrønne regjeringen stemmer du på Arbeiderpartiet, og hvis du i tillegg vil ha litt ekstra miljø eller skole, stemmer du SV. Det må vi få snudd, sier han.

- Sliter med ny leder - Regjeringsslitasjen er en åpenbar grunn til nedgangen. Årene i tett samarbeid med Ap har revet ned gjerdene de to partiene imellom, men dessverre for SV ser det ut til velgerne bare beveger seg den ene veien, sier Frank Rossavik, journalist og forfatter av SVs historie til Dagbladet.

Rossavik tror fallet fra topp til bunn delvis skyldes partilederskiftet på landsmøtet i vår, der Kristin Halvorsen ga fra seg ledervervet til Audun Lysbakken etter 15 år i sjefsstolen.

GOD STEMNING: Kristin Halvorsen feirer sammen med Audun Lysbakken, da den rødgrønne regjeringen feiret sin sjuårsdag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GOD STEMNING: Kristin Halvorsen feirer sammen med Audun Lysbakken, da den rødgrønne regjeringen feiret sin sjuårsdag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Trolig er det viktig at SV i 2004 hadde en velkjent partileder på høyden av sin popularitet, mens partiet nå sliter med å innarbeide en ny leder.

- Enda en årsak kan være at Audun Lysbakken prøver å endre partiets profil. Det er lenge siden SV sist prioriterte arbeidslivsspørsmål og eldrepolitikk. Velgerne har vært vante til et parti som kjører nokså konsentrert på skole- og klimapolitikk, sier han.

Kunnskapsminister og tidligere SV-leder Kristin Halvoren ønsket ikke å la seg intervjue til denne saken.

TRAKK SEG: Kristin Halvorsen og Audun Lybakken på pressekonferansen etter at Lysbakken trakk seg som statsråd. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet
TRAKK SEG: Kristin Halvorsen og Audun Lybakken på pressekonferansen etter at Lysbakken trakk seg som statsråd. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet Vis mer