- Nå er tida inne

Etter en lang periode som tafatt og furten taper, på grensa til å bli et mobbeoffer, har Thorbjørn Jagland i løpet av to dager tatt offensiven og dominert den politiske arena med sine utspill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hva har skjedd med Thorbjørn Jagland? spurte statsminister Kjell Magne Bondevik, og flere med ham under TV-debatten onsdag kveld.

Sterk og aktiv

Slik svarer Jagland overfor Dagbladet:

- Tida er inne for å drive en sterk og aktiv opposisjonspolitikk.
Plutselig skjedde det: Først et åpent og aggressivt pinsebrev til statsminister Bondevik. Deretter en direkte TV-sendt invitasjon til dagens møte mellom Ap's ledelse, statsministeren og sentrumspartienes ledere.

Mye tyder på at Thorbjørn Jagland har tatt steget fra sidelinja og inn på den politiske arena.
Mange vil hevde at det er på høy tid. Jagland har i et halvt år blitt skjelt ut for å være tafatt og tverr, nærmest i indre eksil etter valgnederlaget.

- Det er et bilde man har forsøkt å tegne av meg. Men jeg kunne ikke gjøre noe annet etter valget. Jeg måtte gi den nye regjeringen litt ro.

- Men da du gikk av fnyste du av spørsmålet om hvorvidt du ville gi Bondevik-regjeringen en fredningstid. Ditt svar var: Fikk jeg noen fredningstid?

Tilbakeholden

- Det stemmer vel at jeg sa det, men det var riktig å være litt tilbakeholden i en periode, både av hensyn til mitt eget parti og den nye regjeringen.

- Du er blitt nesten æreskjelt for å være passiv og sur?

- Den kritikken har jeg måtte bære, men jeg kunne ikke gjort noe annet. Alt annet ville blitt galt.

Nå er tida inne

- Men nå er tida inne. Nå trenger landet en aktiv og sterk opposisjon som går regjeringen etter i sømmene. Det er det som skaper et sunt demokrati.

- Innebærer dette også at du har begynt på veien tilbake til regjeringskvartalet?

- Det er det ikke mulig å si noe om nå. Nå tar jeg i første omgang sikte på å føre en aktiv opposisjonspolitikk.