Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er tre nye navn på «OBS-lista»: - Vi fraråder folk å gi dem penger

Men organisasjonene mener de får for liten tid på seg.

PÅ LISTA: Leif Johannesens veldedige organisasjon er nå satt på lista over «organisasjoner man ikke bør gi penger til». Foto: Therese Doksheim / Dagbladet
PÅ LISTA: Leif Johannesens veldedige organisasjon er nå satt på lista over «organisasjoner man ikke bør gi penger til». Foto: Therese Doksheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den kristne organisasjonen Nordic Harvest Mission (NHM), som blant annet finansierer barnehjem på Filippinene, er satt på Innsamlingskontrollens OBS-liste fordi de «ikke ønsker å gi opplysninger om økonomiske og organisatoriske forhold».

Det samme er Foreningen El Soco og Life and Hope.

Det får Dagbladet opplyst av Innsamlingskontrollen.

11 og 9,6 millioner Les den offisielle begrunnelsen i faktaboksen under.

Innsamlingskontrollen (IK) informere giverne om hva pengene har gått til. I 2012 driftet NHM omlag 11 millioner kroner, og året før omlag 9,6 millioner.

- IKKE GI: Børre Hagen, daglig leder i Innsamlingskontrollen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
- IKKE GI: Børre Hagen, daglig leder i Innsamlingskontrollen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Vi fraråder folk å gi dem penger. Etter vår vurdering driver ikke virksomheten god innsamlingsskikk, sier daglig leder i IK, Børre Hagen, til Dagbladet.

Da dødstyfonen «Hayan» herjet på Filippinene i november i fjor, gikk NHM med bøsser og samlet inn penger til de fire barnehjemmene de finansierer i det hardt rammede landet.

- Ikke typiske innsamlere Leif Johannesen er både daglig leder og styreleder i NHM, som har holdt på siden 1998.

- Vi er ikke sikre på at Innsamlingskontrollen er det beste og rimeligste som finnes. Vi er ikke et typisk innsamlingsorgan, og det har vi snakket med IK om. Vi driver blant annet forlag, konferansesenter, bønnesenter og bibelskole, sier han til Dagbladet.

- Jeg reagerer veldig på at de setter oss på lista bare fordi vi tar betenkningstid. Vi vurderer det, sier Johannesen.

- Det er dyrt - Og samtidig som vi fikk henvendelsen av IK, fikk vi vite at det er lovendring på gang. Regjeringen ønsker økt fokus på Frivillighetsregisteret - som vi allerede er en del av - så vi vil se an hvordan det går før vi bestemmer oss. Det er også dyrt å registrere seg, sier han.

Fra før av har IK 24 navn OBS-lista. Felles for alle organisasjonene, er at de alle har blitt kontaktet flere ganger med et ønske om at de leverer informasjon om regnskap og organisatoriske forhold i organisasjonen.

Men når innsamlerne over lenger tid ikke lar høre fra seg, lar være å levere informasjon eller leverer manglende informasjon, havner de på lista.

De kan når som helst velge å registrere seg likevel, og blir da satt på lista over godkjente innsamlere. I dag er omlag 115 norske innsamlingsorganisasjoner registrert.

- Det er helt grunnleggende at organisasjoner som henvender seg til allmennheten, er åpne om det de driver med. Er de ikke villige til å vise det, så er det en reell grunn til å advare mot dem, sier Hagen.

LES OGSÅ: - De ringer rundt til eldre og spør «synes du det er leit at det er slik?». Det er så utspekulert. Her er organisasjonene du IKKE bør gi penger til.

- Bør være oppmerksom Johannesen er også faren til Erlend Johannesen, som har bygget opp og driver organisasjonen Streetlight. De registrerte seg i juli i år hos Innsamlingskontrollen, etter å lenge ha vært under IKs lupe.

To mindre kjente innsamlingsorganisasjoner er også på den reviderte OBS-lista: Foreningen El Soco og Life and Hope.

Førstnevnte drives i hovedsak fra Den dominikanske republikk, mens frivillige og ansatte i Norge samler inn penger ved hjelp av salg av blant annet armbånd. Pengene skal gå til å gi barn og unge en bedre hverdag, blant annet ved hjelp av skolegang.

Life and Hope hjelper kvinner, barn og ungdom i Etiopia inn i utdanning.

- Vi fraråder folk å gi også dem penger. Det er vår oppfatning at virksomheten ikke stemmer overens med god innsamlingsskikk. De er blant organisasjoner man bør være oppmerksomme på. De har blitt kontaktet gjentatte ganger, men har ikke sendt oss informasjonen vi etterspør, sier Hagen i Innsamlingskontrollen.

- Dårlig formulert Life and Hope mener de ikke har fått god nok tid på seg.

TRE NYE NAVN: På OBS-lista. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TRE NYE NAVN: På OBS-lista. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Det første brevet vi fikk, var veldig dårlig formulert og kom midt i sommerferien da flere av oss var på ferie. Vi fikk ny tidagersfrist etter å ha kontaktet dem for å spørre hva de spurte etter. Vi har ikke rukket å registrere oss, sier styremedlem Kristin Karlsen til Dagbladet.

- Det er uvitenhet fra vår side, at vi måtte registrere oss. Vi har bedt om frist til jul, men det har vi da tydeligvis ikke fått. Vi jobber med å få regnskapet for 2012 og 2013 godkjent av en revisor, og håper å få til det før jul, sier hun.

Innsamlingsorganisasjonen sier til Dagbladet at de får inn omlag 100 000 kroner på ett år.

- Vi ønsker selvsagt ikke å være på OBS-lista. Men vi er en liten organisasjon, vi har ikke mye penger per år. Det lille vi har, samler vi ved å selge kaker og ha pubquiz. Det er ingen av oss som tar ut lønn, alt er frivillig. Så vi trenger jo alt vi får inn, sier Karlsen.

- Ikke ulovlig Foreningen El Socos styreleder, Theo Edsmyr, sier til Dagbladet at foreningen driver salg av produkter som produseres på Den dominikanske republikk.

De mener derfor at det er dekkende at innsamlede midler kontrolleres av dominikanske retningslinjer.

- El Soco i Norge har kun en ren administrativ funksjon. Alt annet styres av den dominikanske organisasjonen, Fundacion Misonera de Cristo, som er registrert der, sier han.

- Alle regler for regnskap og revisjon osv følges på korrekt måte av denne organisasjonen, sier han.

- Hvorfor koster det? Det er frivillig å registrere seg hos Innsamlingskontrollen.

- Det er ikke slik at om man ikke er medlem av Innsamlingskontrollen, så driver man ulovlig. Men det er snakk om trygghet for bidragsyteren, som bør gi dem som lar seg kontrollere, har daglig leder Hagen sagt til Dagbladet tidligere.

MED NY LISTE: Innsamlingskontrollens Børre Hagen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
MED NY LISTE: Innsamlingskontrollens Børre Hagen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Hvorfor koster det penger å registrere seg?

- Fordi Innsamlingskontrollen er selvfinansierende. Det betyr i praksis at den eksterne revisjonen av regnskapene og vår egen håndtering av søknader og oppfølging av organisasjonene må dekkes av organisasjonene selv, sier daglig leder Hagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!