FORNØYD: Venstres Trine Skei Grande kommer trolig over sperregrensen, og da er Grande fornøyd med å ha brutt en «fæl magi». Video: Marie Røssland / Ingrid CogornoVis mer Vis mer

Venstre, valget 2017

Nå er Trine historisk. Første Venstre-leder over sperregrensa to valg på rad

Venstre var partiet som hoppet over og under sperregrensa hele kvelden. Så fikk Trine Skei Grande sin kanskje største triumf.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Trine Skei Grande (47) er historisk.

Hun er den første Venstre-lederen som har klart å få partiet over sperregrensa i to stortingsvalg på rad.

- Vi har «brutt en magi» i dag. Det er det organisasjonen som har gjort i sin helhet og ikke partilederen. Det har vært et organisatorisk løft, og Unge Venstre har vært fantastisk, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.

Første på 48 år

Hun var da på vei til partilederdebatten på Stortinget rundt midnatt. Det var da så godt som klart at den borgerlige regjeringen vil få fortsette.

<strong>RØRT:</strong> Trine Skei Grande var en rørt partileder på Venstres valgvake på Det Norske Teatret i kveld. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
RØRT: Trine Skei Grande var en rørt partileder på Venstres valgvake på Det Norske Teatret i kveld. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Sperregrensa, som gir partier med over fire prosent oppslutning utjevningsmandater ble innført i 1989.

Ikke siden før splittelsen av partiet i 1972, med Gunnar Garbo som leder på 60-tallet, har Venstre klart å komme over den magiske fireprosentsgrensa to stortingsvalg på rad. Sist gang de hadde to stortingsvalg på rad over fire prosent var altså i 1969.

Ned fra forrige valg

Da 95 prosent av stemmene var ferdig talt opp natt til tirsdag, hadde Venstre en oppslutning på 4,3 prosent og åtte mandater. Det betyr at Venstre klarer sperregrensa, men har gått ned fra 5,2 prosents oppslutning og ni mandater etter forrige valg.

Det var sperregrensa som sto i hodet på hele Venstre da de møttes til valgvake på Det Norske Teatret i går kveld. Det gikk et gisp gjennom salen da tallet fire dukket opp på de første prognosene klokka 21.

Så hoppet partiet fram og tilbake over sperregrensa. Antall mandater svingte mellom to og sju etter hvert som stemmene ble talt opp.

Det tok lang tid før partiet kunne slippe jubelen løs, og Skei Grande dukket ikke opp på valgvaken før etter 23.30.

<strong>TRIUMFFERD - MED FORBEHOLD:</strong> Det gikk etter hvert opp for Trine Skei Grande at partiet kom til å komme over sperregrensa. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
TRIUMFFERD - MED FORBEHOLD: Det gikk etter hvert opp for Trine Skei Grande at partiet kom til å komme over sperregrensa. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- En god valgkamp

- Vi har klart å drive en god valgkamp. Nå forhåpentligvis passerer vi fire, sier Trine Skei Grande til stor jubel på Det Norske Teatret.

- Klarer vi den, har vi brutt forbannelsen om at vi ikke klarer den annenhver gang. Da har vi klart den to ganger på rad, sier hun.

- Føler du deg utsatt som partileder, om dere ikke kommer over sperregrensa?

- Det får vi ta som det kommer. Men jeg har ingen planer om å slutte. Dette er jo kjempegøy, sa Skei Grande til Dagbladet like etter partiets valgvake.

- Vi må jobbe på lag, sier Skei Grande om de borgerlige partiene.

- Vi går for Erna Solberg som statsminister.

- Men hvordan vil regjeringen se ut?

- Vårt mål er fortsatt Høyre, Venstre og KrF-regjering, sier hun til Dagbladet.

- Berg-og-dal-bane

Partiet som har vært en garantist for Erna Solbergs regjering, har ligget og vaket rett over sperregrensa på målingene for september, etter å ha ligger under siden februar i år.

Stortingsrepresentant for Venstre, Abid Raja sammenliknet partiet med en ubåt fram til midten av august i år. Da utviklet det seg mer som en berg-og-dal-bane, forklarte han. Fortsatt i stor uvisshet om det ble en triumf eller ikke.

- En god valgkamp

Da klokka slo 23.30 i går kveld, lå Venstre på 4,2 prosent oppslutning.

- Det er selvsagt betraktelig mer behagelig enn å ligge på 4,0. Usikkerheten er det fortsatt. Det er fortsatt veldig jevnt. Trenden har vært god. Vi har gjort en god valgkamp. Det er det ikke tvil om, sier nestleder Ola Elvestuen.

- Det har gitt et løft på slutten av valgkampen. Spørsmålet er om det er tidsnok til at dette kan bære helt inn, sier han.

Det gjorde det også.

HÅPEFULL: Venstres Abid Raja var fornøyd med de første prognosene, men mener at partiet går en spennende kveld i møte. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer