- Nå er USA et «drømmeland» for å rekruttere spioner

70 prosent av alt etterretningspersonell i USA er permittert. Nå advarer etterretningstopp mot at dette skaper et godt spionmarkedet for andre land.

70 PROSENT PERMITTERT: Store deler av etterretningsmiljøet i USA er permittert som følge av budsjettkrisa i USA. Her er et bilde fra etterretningshovedkvarteret på Fort Meade. Foto: AP Photo/Patrick Semansky/NTB Scanpix
70 PROSENT PERMITTERT: Store deler av etterretningsmiljøet i USA er permittert som følge av budsjettkrisa i USA. Her er et bilde fra etterretningshovedkvarteret på Fort Meade. Foto: AP Photo/Patrick Semansky/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs etterretningstopper advarer mot at budsjettkrisa som rammet landet etter at Kongressen ikke kom fram til en løsning i går kan gå hardt utover landets evne til å beskytte landet, melder ABC News.

- Jeg har vært i etterretningsmiljøet i rundt 50 år. Jeg har aldri sett noe liknende. Dette skader i stor grad vår evne til å sikre tryggheten til vår nasjon og våre borgere. Skadene kan være skumle, sier James Clapper.

Drømmeland for spion-rekruttering Han er USAs nasjonale etterretningsdirektør, og har som jobb å lede USAs 16 etterretningsetater. Forøvrig ble han tildelt Den Kongelige Norske Fortjenstorden i april i år, for «fortjenstfullt virke for fremme av norsk-amerikansk forsvarssamarbeid».

Ifølge Clapper skaper krisa «et drømmeland» for utenlandske etterretningsmyndigheter. For 70 prosent av de ansatte i USAs etterretning har nemlig blitt permittert, og han mener dette kan gjøre det gunstig for andre land å rekruttere spioner i landet.

- Dette er et drømmeland for utenlandske etterretningstjenester å rekruttere spioner i, spesielt når ansatte i permisjon står overfor store økonomiske utfordringer, sier Clapper.

Må prioritere terrortruslene Økonomiske utfordringer og gjeld er svakheter som etterretningstjenester kan benytte seg av. Derfor er gjeld eller liknendene svakheter være grunn nok til å ikke få sikkerhetsklarering. Dette gjelder også i Norge.

For å forhindre slik rekruttering, forteller Clapper at de har opprettet en egen rådgivningstjeneste for ansatte for å hjelpe dem med økonomien.

ADVARER:  USAs nasjonale etterretningsdirektør, James Clapper, advarte i dag mot at USA kan bli et drømmeland for spion-etterretning under en høring i senatet. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
ADVARER: USAs nasjonale etterretningsdirektør, James Clapper, advarte i dag mot at USA kan bli et drømmeland for spion-etterretning under en høring i senatet. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

En annen utfordring, ifølge Clapper, er at kontraterror-agenter må prioritere potensielle trusler mot landet, og bare får bruke arbeidskraft på de aller mest spesifikke truslene.

De 30 prosent ansatte som sitter igjen på jobb, skal bare være dem som er høyst nødvendig for å beskytte USA mot en umiddelbar fare for liv og eiendom.

NSA-SJEF: General Keith Alexander, som er direktør for National Security Agency (NSA), var også tilstede under høringen der Clapper advarte mot spion-etterretning som følge av budsjettkrisa. Clapper og Alexander var i utgangspunktet i senatet for å svare for overvåkning mot amerikanske borgere. Foto: AFP Photo/Brendan Smialowski/NTB Scanpix
NSA-SJEF: General Keith Alexander, som er direktør for National Security Agency (NSA), var også tilstede under høringen der Clapper advarte mot spion-etterretning som følge av budsjettkrisa. Clapper og Alexander var i utgangspunktet i senatet for å svare for overvåkning mot amerikanske borgere. Foto: AFP Photo/Brendan Smialowski/NTB Scanpix Vis mer