Nå er USA ute etter disse fem kinesiske militære for hacking og spionasje

Stjal detaljerte planer for atomkraftverk fra amerikansk selskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): USAs justisminister Eric Holder, la i dag fram en tiltale for spionasje mot fem kinesiske militærtjenestemenn.

En tiltalejury i Pennsylvania avgjorde 1. mai at en tiltale bestående av hele 31 staffbare forhold skulle framsettes.

Punktene i tiltalen gjelder blant annet planlegging av datasvindel, logge seg på en datamaskin uten tillatelse med  kommersielle og finansielle hensikter, skade datamaskiner ved å skrive inn koder og kommandoer, identitetstyveri, økonomisk spionasje og tyveri av forretningshemmeligheter.

Påtalemakta i USA mener de fem har drevet med omfattende spionasje på en rekke amerikanske foretak.

Hacket seg inn Eric Holder presenterte i dag tiltalen, og seks amerikanske selskap skal være ofre for hackervirksomheten fra det kinesiske militære.

Disse er Alcoa, Westinghouse Electric Company, Allegheny Technologies, U.S. Steel Corp., United Steelworkers Union (USAs største fagforening for industriarbeidere) og SolarWorld.

Flere av disse selskapene er ledende internasjonalt innenfor atomkraft- og metallindustrien.

- Hackingen ser ut til å ha blitt gjennomført bare for at statlig kontrollerte kinesiske bedrifter skal få et overtak over de amerikanske, sa Holder på en pressekonferanse i Det amerikanske justisdepartementet i dag, ifølge AP.

- Amerikanske myndigheter fordømmer en slik taktikk, men dette er den nye normalen, og vi kommer til å se mer av slik kriminalitet i åra framover, sa FBI-sjef Bob Anderson jr.

Ekspertkunnskaper FBI har nå sendt ut en etterlysning på de fem tjenestemennene Sun Kailiang, Huang Zhenyu, Wen Xinyu, Wang Dong og Gu Chunhui.

Det amerikanske etterforskningsbyrået skriver at alle var offiserer tilhører den såkalte Enhet 61398 av Folkets Frigjøringshær. Ifølge BBC holder denne enheten til i Shanghai.

Ifølge FBI hadde hver av disse ekspertkunnskap om hacking, og har brukt disse kunnskapene for å bryte seg inn i systemene til de seks amerikanske selskapene.

Alle de amerikanske bedriftene skal ha hatt pågående forretninger i Kina i perioden da dataangrepene skjedde.

Noen av sakene skal ha dreid seg om retssaker mot statlig-kontrollerte kinesiske selskaper. Det skal også ha vært tilfeller hvor bedriftene har planlagt samarbeid.

Stjal atomkraftverk-tegninger Etter å ha hacket datasystemene, skal de kinesiske tjenestemennene ha stjålet forretningshemmeligheter som e-postutvekslinger mellom selskapene.

Detaljerte tekniske spesifikasjoner om planlagte atomkraftverk skal også ha blitt hentet ut av selskapenes interne servere.

Under etterforskningen har blant annet FBI avdekket at de fem tjenestemennene har sendt falske e-poster og kontrollert datamaskinene til personer i selskapene.

Politisk betent Tiltalen kommer i en periode der forholdet mellom USA og Kina er betent, og ifølge AP har det lenge vært et mål for Obama-administrasjonen å få et grep om statlig sponset datakriminalitet.

Det er første gang USA har tatt ut tiltale for industrispionasje mot spesifikke tjenestemenn i et annet land.

Kinesiske myndigheter avfeier anklagene.

- Anklagene er basert på fabrikkerte opplysninger og de setter samarbeidet mellom USA og Kina og landenes gjensidige tillit i fare, sier en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet ifølge NTB.

Departementet sier Kina selv er «offer for amerikansk nettovervåking og tyverier».

- Enkelte amerikanske etater har systematisk avlyttet kinesiske etater, selskaper universiteter og private nettverk for å overvåke dem, sier talsmannen.

Det er påpekt at myndighetene i Beijing ikke vil utlevere de fem tjenestemennene, men at tiltalen kan hindre dem fra å reise til USA eller andre land som har en utleveringsavtale med USA.

<strong>ETTERLYST:</strong> Dette er de kinesiske militærhackerne som ifølge den amerikanske tiltalejuryen står bak dataspionasje på amerikansk industri. Fotomontasje: FBI / AFP
ETTERLYST: Dette er de kinesiske militærhackerne som ifølge den amerikanske tiltalejuryen står bak dataspionasje på amerikansk industri. Fotomontasje: FBI / AFP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer