Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er utskjelte Thaksin tilbake ved makta i Thailand

Lillesøsteren vant valget - men den utskjelte eks-statsministeren trekker fortsatt i trådene.

VANT VALGET: Selv om det er Yingluck Shinawatra som fronter Puea Thai, er det ingen som tviler på at det er storebror Thaksin Shinawatra som trekker i trådene fra sitt selvpålagte eksil i Dubai. Foto: AFP PHOTO/ Nicolas ASFOURI
VANT VALGET: Selv om det er Yingluck Shinawatra som fronter Puea Thai, er det ingen som tviler på at det er storebror Thaksin Shinawatra som trekker i trådene fra sitt selvpålagte eksil i Dubai. Foto: AFP PHOTO/ Nicolas ASFOURI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonspartiet Puea Thai har vunnet i alt 265 av de 500 setene i nasjonalforsamlingen i Thailand, viser den endelige stemmeopptellingen.

Det endelige resultatet ble kunngjort av valgkommisjonen i Thailand mandag. Kommisjonen tok imidlertid forbehold om at enkelte kandidater kunne bli diskvalifisert som følge av anklager om valgfusk.

Valgresultatet betyr etter alt å dømme at Puea Thais frontfigur Yingluck Shinawatra, som er lillesøsteren til Thailands tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, overtar som ny statsminister i landet.

Hun blir i så fall Thailands første kvinnelige statsminister.

Sittende statsminister Abhisit Vejjajivas parti fikk på sin side 159 seter, ifølge valgkommisjonen. Søndag erkjente statsministeren nederlag.

- Jeg vil gratulere partiet Puea Thai med retten til å danne regjering, sa Abhisit Vejjajiva.

Militæret godtar resultatet I forkant av valget var enkelte usikre på om Thailands militære ledelse, som har støttet den sittende regjeringen, ville godta at Puea Thai kom til makten. Men Thailands forsvarsminister, general Prawit Wongsuwon, kunne mandag forsikre om at også den militære ledelsen hadde godtatt valgresultatet.

- Jeg har snakket med militærledelsen. Vi vil la politikerne finne ut av det. Militæret vil ikke gripe inn. Folket har talt så klart at militæret ikke kan gjøre noe. Det godtar vi, sa han.

Ifølge analytikere innebærer Puea Thais overbevisende valgseier at det er liten fare for politisk uro i Thailand med det første. Militæret vil nå måtte opptre pragmatisk, fastslår Roberto Herrera-Lim i Eurasia Group.

- Den ustabiliteten som alle har fryktet, framstår nå som mindre sannsynlig, sier han.

Thaksin i kulissene Selv om det er Yingluck Shinawatra som fronter Puea Thai, er det ingen som tviler på at det er storebror Thaksin Shinawatra som trekker i trådene fra sitt selvpålagte eksil i Dubai. Han var da også rask med å ringe sin søster og gratulere henne med seieren.

Thaksin Shinawatra ble avsatt som statsminister av militæret i 2006 på grunn av korrupsjonsanklager.

Den tidligere statsministeren sier at han gjerne vil reise hjem til Thailand, men at han vil vente «til det rette øyeblikket».

- Om min hjemkomst forårsaker problemer, vil jeg vente. Jeg vil være en løsning, ikke et problem, sier han.

Splittet befolkning Søskenparet Shinawatra er svært populære blant fattige og bønder i den nordlige delen av Thailand, mens eliten og folk i den sørlige delen av landet slutter opp om statsminister Vejjajivas parti.

Korrupsjonsanklagene mot og den påfølgende avsettelsen av Thaksin Shinawatra førte til stor politisk uro i landet, noe som toppet seg i fjor da de såkalte rødskjortene, som støtter Thaksin, demonstrerte i flere uker.

Det hele endte blodig, og over 90 mennesker ble drept da politi og soldater slo til mot demonstrantene for å få avsluttet protestaksjonene.

(NTB)

TILBAKE I MANESJEN: Eksstatsminister Thaksin Shinawatra. Foto: REUTERS/Jumana El Heloueh/Scanpix
TILBAKE I MANESJEN: Eksstatsminister Thaksin Shinawatra. Foto: REUTERS/Jumana El Heloueh/Scanpix Vis mer