LANG VENTETID: Folk stilte seg søndag i kø for å avgi stemme i valget i Sudan. Bildet er tatt ved et valglokale i byen Malakal, der folk har lagt ned flasker og annet for å markere sin plass i køen. Foto: REUTERS / Finbarr O'Reilly / SCANPIX
LANG VENTETID: Folk stilte seg søndag i kø for å avgi stemme i valget i Sudan. Bildet er tatt ved et valglokale i byen Malakal, der folk har lagt ned flasker og annet for å markere sin plass i køen. Foto: REUTERS / Finbarr O'Reilly / SCANPIXVis mer

Nå er valget i gang i Sudan

Men det første flerpartivalget i landet på flere tiår, er allerede skjemmet av boikott og beskyldninger om fusk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Valglokalene åpnet i Sudan søndag morgen. Det er det første flerpartivalget i landet på flere tiår, men boikott og beskyldninger om fusk har skjemmet valgprosessen.

Valglokalene åpnet som planlagt i hovedstaden Khartoum klokka 8 lokal tid søndag, men i flere områder dannet det seg køer utenfor mens funksjonærene pakket ut stemmeurnene, melder nyhetsbyrået AFP.

I den regionale hovedstaden Juba i Sør-Sudan åpnet valglokalene også til rett tid, men organiseringsproblemer førte til at Sør-Sudans leder Salva Kiir måtte vente da han skulle avgi stemme.

Sudans befolkning skal velge president så vel som nasjonalforsamling og regionale ledere. Om lag 16 millioner mennesker har stemmerett.

Det er ventet at president Omar al-Bashir, som har sittet ved makten siden 1989, vil vinne presidentvalget med god margin. Hans fremste utfordrere har trukket seg fra valget fordi de mener det ikke vil bli fritt.

Sør-Sudans største parti SPLM har kunngjort at det vil boikotte valget på alle nivåer i de nordlige delene av landet. Også Ummapartiet har varslet at det vil boikotte valget på alle nivåer.(NTB)