Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå er verden gal etter sel

TROMSØ (Dagbladet): Odd Lindberg og Brigitte Bardot har tapt. Nå er selskinn på moten, og Rieber Skinn AS i Bergen får eventyrlige priser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig fler følger Steinar Bastesens eksempel. Også de europeiske motehusene.

- Et veldig godt «blueback-skinn» kan vi få inntil 1500 kroner for, forteller Jo Egil Sandnes, administrerende direktør i Rieber Skinn AS i Bergen.

«Blueback» er et ungdyr av arten klappmyss. Det er bare Norge som driver kommersiell fangst på «blueback». Derfor er skinnet ettertraktet og prisene høye.

Italia-mote

Rieber er nå verdens største produsent av selprodukter.

I fjor hadde sel-selgerne et meget godt år, med en omsetning på rundt 100 millioner kroner.

- Pelsprodukter er igjen på moten. Når store italienske designere nå benytter selskinn i sine høst- og vinterkolleksjoner, så får dette store positive ringvirkninger for oss, sier Sandnes til Dagbladet.

Kamp

Ifølge Sandnes har markedsforholdene endret seg dramatisk de siste to-tre åra.

- Det raskest voksende markedet er Russland. Men også Europa og Sørøst-Asia vil gjerne ha selskinn.

Den internasjonale kampen mot selfangst ble et symbol på dyrevern og nådde sitt klimaks rundt 1990. Odd Lindbergs rapport om fangsten i Vestisen skapte voldsom strid. I utlandet ble filmstjernen Brigitte Bardot opprørt over bildene av rødt blod på hvit is. Til og med svenskekongen syntes nordmenn var barbarer.

- I dag er det bare obskure grupper i Nord-Amerika som er aktive motstandere. Selv Greenpeace synes å mene at fangst på bærekraftige bestander er fornuftig økologi, framholder Sandnes.

Eter fisk

Her hjemme har miljøorganisasjoner som Bellona og Naturvernforbundet samme standpunkt. Bellona mener til og med at norsk selfangst bør økes, fordi selen spiser store mengder fisk.

- En halvering av bestanden vil kunne gi 800000 tonn i ekstra fiskekvoter, mener Rune Frøvik i Høge Nord-Alliansen, som arbeider for økt fangst på sjøpattedyr.

I dag er Norge en liten selfangstnasjon, med en kvote på om lag 30000 dyr. Bare en tredjedel av kvoten ble tatt. Til sammenlikning var kvoten nesten 300000 dyr i Canada sist sesong.

- Selfangst har alle muligheter for å bli en lønnsom kystnæring igjen, sier Jo Egil Sandnes.

GODE SEL-TIDER: Direktør Jo Egil Sandnes hos Rieber Skinn AS klarer ikke å mette verdensmarkedet med selskinn. Etterspørselen er stor, tross en produksjon på 15000 skinn i måneden.
Hele Norges coronakart