Stadig flere dyr utryddes

Nå er verdens siste stumpneshorn-hann død

Kinesernes dårlige seksuelle selvtillit har skylda, ifølge onde tunger.

NÅ ER HAN DØD: Verdens siste nordlige stumpneshorn, Sudan, sovnet i går stille inn, etter lang tids sykeleie. Han ble 45 år gammel, som tilsvarer 90 menneskeår. Forskere har hentet ut sæd fra Sudan, i håp om å føre arten videre, men zoolog Petter Bøckman er tvilende til at dette vil gå. - Dette handler ikke om sauer, men om veldig store dyr. Foto: Epa / Scanpix
NÅ ER HAN DØD: Verdens siste nordlige stumpneshorn, Sudan, sovnet i går stille inn, etter lang tids sykeleie. Han ble 45 år gammel, som tilsvarer 90 menneskeår. Forskere har hentet ut sæd fra Sudan, i håp om å føre arten videre, men zoolog Petter Bøckman er tvilende til at dette vil gå. - Dette handler ikke om sauer, men om veldig store dyr. Foto: Epa / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter måneder med dårlig helse, døde Sudan, verdens siste stumpneshorn-hann i går. Sudan ble 45 år gammel.

- Det er med stor sorg å melder at Sudan, verdens siste mannlige stumpneshorn døde i Ol Pejeta Conservancy i Kenya den 19. mars 2018 (i går), melder gruppa som forsøkte å redde livet til den nær utryddede neshorn-arten på Twitter.

Brukes i kinesisk medisin

DØD: Her er Sudan avbildet for halvannet år siden. Nå er det bare hans datter og barnebarn som er igjen av arten nordlig stumpneshorn. Foto: Tony Karumba / Afp / Scanpix
DØD: Her er Sudan avbildet for halvannet år siden. Nå er det bare hans datter og barnebarn som er igjen av arten nordlig stumpneshorn. Foto: Tony Karumba / Afp / Scanpix Vis mer

Nå er det bare to kvinnelige nordlige stumpneshorn igjen i Tanzania og Kenya-områdene: Den avdøde Sudans datter og hennes datter igjen.

Grunnen til at det nordlige stumpneshornet er så godt som utryddet, er «forferdelig hardt press av krypskytter-mafiaen».

- Onde tunger vil ha det til at det er kinesernes dårlige seksuelle selvtillit som har gjort at neshornene er utrydningstruet, sier Petter Bøckman, zoolog ved Naturhistorisk museum.

Mer verdt enn gull

I dag er kiloprisen for neshorn-horn er høyere enn kiloprisen for gull (1 kg gull = 300 000 kroner). Dette har ført til at krypskyting av neshorn har blitt et stort internasjonalt problem, og organisasjoner som WWF jobber hardt for å ta knekken på de mange bandene.

- Men de sliter. Den høye kiloprisen på neshorn-horn har til og med gjort utslag på vårt museum og på museum over hele Europa: Vi stiller ut dyrene med juksehorn, for å unngå at bander stormer inn og stjeler hornene, sier Bøckman.

TRIST: Zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum synes det er trist at verdens store dyr er i ferd med å bli utryddet. Foto: Naturhistorisk museum
TRIST: Zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum synes det er trist at verdens store dyr er i ferd med å bli utryddet. Foto: Naturhistorisk museum Vis mer

Han viser til desember 2011, der kriminelle stormet et museum i Paris. Her gasset de museumsbetjeningen med tåregass, før de stjal hornene. Det er langt fra første gang. Så seint som i mai i fjor ble neshorn-horn, verdt en halv million dollar, stjålet fra veggen på et universitet i USA.

- Neshornet peker oppover, og får da folk til å tenke at det må være bra for potensen, og brukes derfor i tradisjonell kinesisk medisin. Det er dermed mennesket og ikke klimaet som nå er i ferd med å utrydde neshornet, sier Bøckman.

Har sæd, men..

Stumpneshornet er en underart av neshornet, og er en planteeter som spiser gress. Den kalles stumpneshorn på grunn av sin vide overleppe.

Forskere har hentet ut sæd fra Sudan i et forsøk på å redde arten, men Bøckman er ikke veldig optimistisk på dens vegne: Kunstig befruktning har vist seg å være vanskelig på så store dyr som stumpneshornet faktisk er:

- Dette er ikke en sau, men store dyr. De har tradisjonelt ingen naturlige fiender, og har derfor fått få unger. De er litt som oss mennesker - er relativt langtlevende arter, og med lang reproduksjonstid, sier Bøckman.

Mister mega-dyr

Det finnes fremdeles neshornarter igjen i verden: Det sørlige stumpneshornet i Sør-Afrika.

- Her er det litt mer orden, med en mer organisert storviltjakt. Parkene har tjent så mye på dette, og da har lønnsomheten på å ha neshornene i live blitt større enn å la krypskytterne vinne, sier Bøckman.

Andre neshornarter som fremdeles eksisterer er spissneshornet, indisk neshorn, Sumatra-neshornet og Java-neshornet, som alle har mindre horn.

- Det finnes 30 Java-neshorn igjen, så det er krise, krise, krise her også, ifølge Bøckman.

Verden er nå i ferd med å miste sine såkalte megafauna-dyr.

- Det tragiske er at stumpneshornet er det siste vi har igjen av det vi kaller megafauna-dyr. Dette er dyr som er definert som dyr over ett tonn, sier Bøckman.

Før hadde verden både mammuter, mastodonter, kjempebeltedyr, kjempedovendyr, elefantfugl og en firfirsle på fem-seks meter i lengde.

- Det har vært så mange svære dyr, men de er borte nå, på grunn av oss, sier Bøckman.

DE TO SISTE: Najin (foran) og dattera Patu er verdens to siste gjenlevende nordlige stumpneshorn. Pappaen til Najin, Sudan, døde i går. De to bor i Laikipia nasjonalpark i Kenya. Foto: Baz Ratner / Reuters / Scanpix
DE TO SISTE: Najin (foran) og dattera Patu er verdens to siste gjenlevende nordlige stumpneshorn. Pappaen til Najin, Sudan, døde i går. De to bor i Laikipia nasjonalpark i Kenya. Foto: Baz Ratner / Reuters / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer