- Nå er vi bare skinn og bein, men vi har det bra

Rachel og Paul Chandler var i piratenes varetekt i over et år.

LYKKE: Paul og Rachel Chandler holdt i ettermiddag pressekonferanse sammen med Somalias statsminister Abdullahi Mohamed etter å ha blitt frigitt. Foto: AFP / SCANPIX
LYKKE: Paul og Rachel Chandler holdt i ettermiddag pressekonferanse sammen med Somalias statsminister Abdullahi Mohamed etter å ha blitt frigitt. Foto: AFP / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Ekteparet Paul og Rachel Chandler var på seilferie da yachten deres ble angrepet utenfor Seychellene i oktober i fjor. I 388 dager var de piratenes fanger, men søndag ble de overgitt til den selvutnevnte regjeringen for de somaliske provinsene Himan og Heeb.

— Vi har det fint og nyter å være fri. Vi er bare skinn og bein, men vi er sammen med gode mennesker nå, sier Rachel Chandler, som måtte tilbringe store deler av fangenskapet uten sin mann.

Hun takket somaliere som hadde bidratt til å få paret løslatt, og sa de nå gledet seg sterkt til å møte venner og familie igjen.

- Vi har blitt fortalt at vi skal slippes fri om ti dager hver tiende dag de siste ni månedene. På fredag fikk vi imidlertid en beskjed som gjorde at vi fattet håp, men vi tok alle meldingene med en klype salt, sier Paul Chandler til BBC.

Løsepenger Britiske myndigheter har en streng politikk om aldri å utbetale løsepenger for gisler, men ifølge en lokal leder i byen Adado, som har tatt hånd om ekteparet, ble det betalt 300.000 dollar i løsepenger for ekteparet. Andre mener at løsesummen beløper seg til minst én million dollar.

Ekteparet ble først brakt til hovedstaden Mogadishu, hvor de ble møtt av Somalias statsminister Mohamed Abdullahi Mohamed.

— Det gleder den somaliske regjeringen og det somaliske folket at dere er frie. Overgangsregjeringen har gjort alt som står i menneskelig makt for å få dere gjenforent med deres kjære, sa Mohamed til ekteparet.

Fra Mogadishu gikk turen videre til Nairobi, hvor paret skulle få en helsesjekk.

KIDNAPPET: Piratene overfalt det britiske ekteparet ombord i yachten deres i fjor.
KIDNAPPET: Piratene overfalt det britiske ekteparet ombord i yachten deres i fjor. Vis mer

Paul Chandler (60) og hans kone Rachel (56) er fra Tinbridge Wells i Kent sørøst i England.

- Nå skal vi hjem til vår familie og venner, sier Rachel.

Økt piratvirksomhet Somalia har manglet en fungerende regjering i nærmere to tiår, og lovløse tilstander i landet har gjort det mulig for pirater å drive utstrakt virksomhet i farvannene utenfor den somaliske kysten.

Piratene angriper vanligvis handelsfartøyer. De kaprede skipene tas med til kystbyer, hvor piratene holder mannskapet og skipet fanget inntil det utbetales løsepenger, ofte på flere millioner kroner. Piratvirksomheten er dermed svært lukrativ og fortsetter trass i internasjonalt militært nærvær i farvannene.

Ifølge Det internasjonale sjøfartsråd (IMB) steg piratvirksomheten til sitt verste på fem år i de ni første måneder i 2010. I alt 39 skip ble kapret i løpet av nimånedersperioden, 35 av somaliske pirater.

Det er stort sett større skip som kapres, men også enkelte yachter er angrepet.

- Nå er vi bare skinn og bein, men vi har det bra