Nå er vi blitt fem millioner

Ifølge SSBs beregninger.

BEFOLKNING: Norges befolkning har oversteget fem millioner mennesker. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet
BEFOLKNING: Norges befolkning har oversteget fem millioner mennesker. Foto: Sveinung Uddu Ystad/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag har Norges befolkning oversteget fem millioner.

Det melder Statistisk sentralbyrå (SSB), som i skrivende øyeblikk har beregnet seg fram til at det finnes 5 000 054 nordmenn.

Dagens dato er beregnet av SSB på grunnlag av trenden de siste 12-13 månedene. Det er med 85 prosent sikkert at femmillionersgrensen blir passert i mars.

Den første millionen mennesker i Norge ble nådd i 1822, den neste i 1890 etter at barnedødeligheten hadde falt sterkt på 1800-tallet.

Utvandring, innvandring, pest og sykdommer har regulert folketallet gjennom tidene siden de først jegerne slo seg ned her i landet 8 000 - 10 000 år f. Kr.

Samtidig som antallet innbyggere i Norge økte gjennom 1800-tallet, pågikk utvandringen til Amerika.

Mellom 1825 og slutten av 1920-årene utvandret 1 million nordmenn og slo seg ned i USA.
- Det var ikke nød, men håpet om at de skulle få det bedre i Amerika enn her hjemme som gjorde at folk utvandret. På 1800-tallet hadde det norske samfunn en økonomisk utvikling som hadde gjort det mulig å holde på utvandrerne, sier professor Ståle Dyrvik ved Universitetet i Bergen til NTB.

- Hadde de blitt værende i Norge, ville folketallet i dag vært et sted mellom 7 og 8 millioner i stedet for 5 millioner, sier han.

Ved siden av utvandringen til Amerika er det trolig pestangrepene som har hatt størst betydning for befolkningsutviklingen i Norge. Alle har hørt om Svartedauden som fra 1349 raderte bort to tredeler av landets befolkning. Mindre kjent er at befolkningen opplevde alvorlige pestangrep både lenge før og i hundreårene etter Svartedauden. - Pesten er nok det som har bestemt langtidsutviklingen i den norske befolkningen fram til 1654, da vi har det siste store utbruddet, forteller Dyrvik.