Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronakrisa:

- Nå er vi ekstra bekymret

Sommeren er rett rundt hjørnet, men med den største arbeidsledigheten siden krigen er det slett ikke alle nordmenn som har råd til ferie i år.

FRYKTER FOR SOMMEREN: Denne og påfølgende somre kan de økonomiske forskjellene bli ekstra synlige i Norge som følge av coronakrisa. Slett ikke alle har råd til ferie. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
FRYKTER FOR SOMMEREN: Denne og påfølgende somre kan de økonomiske forskjellene bli ekstra synlige i Norge som følge av coronakrisa. Slett ikke alle har råd til ferie. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer

Coronakrisa har gjort at mange nordmenn har måttet endre sommerferieplanene sine, for i år oppfordrer regjeringen oss til å legge ferieplanene til eget hjemland.

Men norgesferie er ikke billig, og slett ikke alle har råd til en ferie.

Med den største arbeidsledigheten på 75 år frykter flere at de økonomiske forskjellene denne sommeren vil bli mer tydelig enn noen gang.

- De fleste spådommer nå tilsier at coronakrisen vil føre til økte forskjeller på kort og lang sikt. Dette vil kunne gjøre klasseskillet ekstra synlig denne, og kanskje påfølgende somre, sier forfatter, foredragsholder og direktør for barns rettigheter og bærekraft, Kristin Oudmayer.

HØYT SVEV: En drone følger ekstremsportutøveren Vest Ovcharove, som spinner gjennom lufta over Lysebotn. Så går det galt. Bilder fra Kamera One. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Rammer skjevt

I løpet av noen uker etter at landet ble stengt ned 12. mars, steg arbeidsledigheten i Norge fra 2,3 prosent til over 10 prosent.

Selv om arbeidsledighetstallene har sunket gradvis ned til de siste ukene, var hele 13,9 prosent av landets arbeidsstyrke helt eller delvis arbeidsledige, eller arbeidssøkere på tiltak i forrige uke, viser statistikk fra Nav.

For få uker siden hadde ikke Norge sett en høyere arbeidsledighet siden krigen, og fortsatt har vi ikke sett langtidseffektene av krisa.

Bak statistikken ligger både enkeltpersoner og familier i økonomiske vansker, og mange kan mange gå en ressursknapp sommer i møte.

- Vi vet av erfaring at ferier er som et forstørrelsesglass på tilværelsen for familier, barn og unge. Opplever du mye og har det bra, så forsterkes gjerne denne følelsen i ferien. Har du det vanskelig i hverdagen, oppleves det sterkere i ferien, forklarer Oudmayer.

UNICEF: Forfatter og samfunnsdebattant Kristin Oudmayer. Foto: Unicef
UNICEF: Forfatter og samfunnsdebattant Kristin Oudmayer. Foto: Unicef Vis mer

I ukene etter at krisa rammet Norge, gjennomførte en forskergruppe fra Nav, Statistisk sentralbyrå og Frischsenteret en analyse om hvordan arbeidsledigheten rammet den norske befolkningen.

Den slo fast at personer med lav inntekt, lav utdanning, og en lavinntekts familiebakgrunn er klart overrepresentert i ledighetsstatistikken.

- Bekymret for sommeren

Oudmayer har i en årrekke jobbet med mobbing og inkludering og har skrevet flere bøker om temaet.

Hun forklarer at annerledeshet og ensomhet blir ekstra synlig når det forventes at man skal være glad og delta i fellesskapet, reise på spennende ferier og oppleve kule ting.

- Mange av dem vi har kontakt med, lurer på hvordan de skal komme seg gjennom sommeren. Ikke bare fordi de ikke kan reise på ferie, men også fordi de ikke har overskudd og initiativ til å gjøre ekstraordinære ting hjemme i ferien, da den totale situasjonen i øyeblikket er så uavklart og belastende, sier Oudmayer.

RØDE KORS: Camilla Dukefos er leder for Røde Kors sitt arbeid med barn og unge. Foto: Privat
RØDE KORS: Camilla Dukefos er leder for Røde Kors sitt arbeid med barn og unge. Foto: Privat Vis mer

Røde Kors har i en årrekke drevet tiltak for lavinntektsfamilier om sommeren. Gjennom «Ferie for alle» har organisasjonen blant annet arrangert gratis sommerferie for lavinntektsfamilier.

Årsaken til at hele familien av barn mellom seks og tolv år blir inkludert, er at man ser behovet for en positiv felles opplevelse for hele familien, forklarer Camilla Ringdal Dukefos, som leder Røde Kors sitt arbeid med barn og unge.

- Disse turene gir et lite avbrekk fra økonomiske bekymringer. I tillegg møter de også andre i tilsvarende situasjon, noe som gir en følelse av fellesskap. Da ser man at man ikke er alene, forklarer Dukefos.

- Ekstra bekymret

Men behovet er langt større enn det Røde Kors har kapasitet til.

Fra før av ser organisasjonen seg hvert eneste år nødt til å avvise over halvparten av søkerne av hensyn til nettopp kapasitet.

Og det var før coronakrisa.

For også Også Røde Kors ser tydelig at coronakrisa rammer urettferdig og i stor grad de som allerede har en lav inntekt.

- Nå er vi ekstra bekymret. Vanligvis jobber foreldre ganske hardt for å skjule sine økonomiske bekymringer for barna, men i denne situasjonen hvor alle har vært hjemme, blir det ekstra vanskelig å holde sine bekymringer skjult. Kanskje har foreldrene heller ikke sett noen vei ut av dette.

Dukefos understreker at det å vokse opp i en familie med lav inntekt, gjør en ekstra utsatt for mye. For de barna som har det tøft hjemme, er det en ekstremt krevende situasjon.

Også matutdelingen på organisasjonens møteplasser for ungdom, Fellesverk, merker en økt pågang, forklarer Dukefos. Ordningen er først og fremst til ungdom som kan hente seg en matkasse én til to ganger i uka.

Men noen ganger kommer det både en mor med et barn og studenter.

- Krisa har ikke vart så lenge enda, så all ledigheten har kanskje ikke rukket å manifestere seg opp mot hjelpeapparatet. Vi er bekymret for at det kan oppstå flere nye grupper som vil få det tøft framover, og at det oppstår nye sårbare grupper, sier Dukefos.

Enorm pågang

Til årets sommeraktiviteter har Røde Kors allerede merket en enorm pågang. Og det til tross for at vi først nå er inne i perioden hvor søknadene vanligvis renner inn.

Men som følge av smitteverntiltakene har opplegg som «Ferie for alle» også måttet endre sitt tilbud.

- Vi har ventet lenge på avklaringer om hva vi faktisk kan gjøre, og vi holder nå på for fullt med å legge kabalen. Vi gjennomfører så mange opphold som mulig, men har også byttet en del av overnattingsturene ut med dagsturer og aktivitetspakker med spill, leker og sportsutstyr.

I tillegg jobber organisasjonen med å klare å holde de fjorten ungdomshusene i landets største kommuner åpne. Også her regner Røde Kors med at trykket vil bli enormt i sommer.

Dukefos understreker at organisasjonen trenger frivillige for å gjennomføre aktivitetene, og behovet for frivillige er derfor større enn noen gang. Hun oppfordrer derfor folk til å ta kontakt med Røde Kors for å melde sin interesse for å bidra som frivillig.

Kan skape fellesskap

Til tross for at flere enn normalt kan gå en vanskelig sommer i møte, mener Oudmayer vi heller ikke må svartmale situasjonen for mye.

Det at flere nå ikke får mulighet til å dra på «fete ferier», men i stedet blir bundet mer til nærområdene, kan også skape fellesskap og for enkelte bidra til flere gode opplevelser enn tidligere, sier Oudmayer.

VELDEDIGHETSPORNO: Artisten Ed Sheeran beskyldes for å bruke en video til feil årsaker, og fremstiller seg selv som en helt. – Ed Sheeran-filmen er rett og slett fattigdomsturisme, sier SAIHs Øgård. Video: Comic Relief. Vis mer

- Mitt råd vil være å orientere seg om hva som finnes av gratistilbud i kommunene, da mange kommuner har et spesielt fokus på dette nå – og også har fått bevilget ekstra penger til dette arbeidet, sier hun.

Samtidig vil hun oppfordre til å bruke UNICEF Norges feriesentralen.no, som om relativt kort tid vil ha mange tilbud om gratis opplevelser og mulighet for avbrekk i sommer. I tillegg er det flere grupper på Facebook som tilbyr husbytte for å få en forandring, sier Oudmayer.

Sist, men ikke minst håper hun situasjonen kan brukes til noe positivt for oss alle.

- De fleste av oss, uansett situasjon vi er i, bør benytte anledningen til å reflektere over hva som gjør at en kan koble seg av forpliktelser og at gode opplevelser og at det å ha en god sommer ikke er ensbetydende med å reise på kostbare ferier, sier Oudmayer.

- Kanskje kan denne sommeren by på god tid til å være mer sammen og til stede, og bli en anledning til å skape gode minner, tilhørighet og friminutt på en måte som reduserer forskjellene mellom barn og unge. Det hadde vært noe! legger hun til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!