- Nå er vi i ferd med å finne en ny «jordklode»

17 milliarder planeter i Melkeveien er på størrelse med jorda. Det er ikke et spørsmål om vi finner en som likner, men når.

VANLIG: Astronomer anslår at det finnes 17 milliarder - altså 17 000 000 000 - planeter på størrelse med jorda i Melkeveien. Foto: NASA/JPL-Caltech/R. Hurt
VANLIG: Astronomer anslår at det finnes 17 milliarder - altså 17 000 000 000 - planeter på størrelse med jorda i Melkeveien. Foto: NASA/JPL-Caltech/R. HurtVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Astronomer annonserte nylig funn av 461 kandidater til planeter som tilhører andre stjerner. Av disse er fire halvparten så store som jorda, og befinner seg i den såkalte beboelige sonen rundt moderstjernen, ifølge de siste resultatene fra NASAs Kepler-teleskop.

Dette er et tenkt belte rundt stjernen hvor temperaturene verken blir for høye eller lave, slik at flytende vann kan finnes på overflaten.

Det store håpet er å en dag finne en «ny» jordklode, som er akkurat passe stor og laget stein, med hav og kanskje kontinenter. Her vil det være muligheter for liv, som vi kjenner det.

Og «som vi kjenner det» er et viktig poeng: Mens forskere godt kan se for seg sære og eksotiske livsformer som kan leve under helt andre forhold, må de starte et sted. Da er det lettest å ta utgangspunkt med livet vi kan noe om.

• Les også: Sju kloder med mulighet for liv

Alt tyder på at vi lever i en galakse full av fremmede kloder. En fersk studie tar utgangspunkt i eldre data fra planetjegeren Kepler, og estimerer at Melkeveien har hele 17 milliarder planeter på størrelse med jorda.

SVÆRE: Kepler har så langt funnet 2740 planetkandidater rundt 2036 stjerner. De fleste er mye, mye større enn jorda, men dataene er i ferd med å skifte mot planeter som minner mer om vår. Grafikk: NASA
SVÆRE: Kepler har så langt funnet 2740 planetkandidater rundt 2036 stjerner. De fleste er mye, mye større enn jorda, men dataene er i ferd med å skifte mot planeter som minner mer om vår. Grafikk: NASA Vis mer

Det betyr ikke at 17 milliarder er en «Jord 2.0». Noen vil ligge langt unna moderstjernen og vil være forfrosne ørkenplaneter, mens andre er for nære og er gloheite forbrenningsovner. Enkelte andre kommer til å ha lokale geologiske og kjemiske forhold som gjør dem ulevelige, selv om de befinner seg i riktig avstand fra stjernen.

Men med så mange kandidater, er vanskelig å se for seg at mange ikke har helt perfekte forhold - akkurat som her hjemme.

Langt de fleste eksoplanetene hittil bekreftet er gassgiganter - som vår egen Saturn, Jupiter eller Neptun - i en bane som bringer dem svært nær moderstjernen. De ekstreme og fremmede forholdene gjør dem fullstendig uegnet for alt liv, ifølge dagens forståelse av biologi.

Grunnen til at disse kjempene dominerer blant de vel 300 bekreftede og 3000 ubekreftede eksoplanetene er ikke nødvendigvis at de er vanligst i universet, men enklest å finne med dagens metoder.

Det er flere måter å påvise eksoplanetene på. Romteleskopet Kepler benytter seg av passasjemetoden, og registrerer hvordan lysstyrken avtar når planeten passerer direkte foran stjernen (se grafikken øverst til høyre). For å anse noe som en planetkandidat, må teleskopet bevitne minst tre slike ørsmå formørkelser.

Derfor favoriseres store planeter som ligger nær stjernen. De formørker mer og bruker kortere tid på ett omløp, altså de kan observeres flere ganger i løpet av et kort tidsrom.

LIV HER? Planet Habitability Laboratory har listet sju eksoplanet som potensielt beboelige. Grafikk: PHL @ UPR Arecibo
LIV HER? Planet Habitability Laboratory har listet sju eksoplanet som potensielt beboelige. Grafikk: PHL @ UPR Arecibo Vis mer

• Her kan du lese mer om hvordan Kepler oppdager planetene.

Med andre ord: Om noen der ut har et liknende teleskop rettet mot oss, må de vente ett år mellom hver gang jorda formørker litt for sola. Det vil ta tre år før de kan anse signalet for å være en planet.

Kepler har nå stirret på 150 000 stjerner i tett opp mot fire år, på jakt etter slike små blink. Om «jordkloder» er vanlige der ute, burde vi se flere og flere av dem etter hvert som observasjonstiden øker.

Og det er akkurat det som skjer.

- En progresjon mot mindre planeter i større omløpsbaner antyder at planeter som er på størrelse med jorda, og som ligger i den beboelige sonen, er nært forestående og kanskje tallrike, skriver det internasjonale forskerteamet i studien.

Kepler-teamet sier det ikke lenger er et spørsmål om vi finner en tvilling til jorda, men når. Eksperter tror det kan skje allerede i løpet av året.

- Jeg er veldig sikker på at det blir oppdaget i løpet av 2013, sier Abel Mendez, sjef ved Planetary Habitability Laboratory på University of Puerto Rico at Arecibo til Space.com.