- Nå er vi ikke trygge noe sted

Gali Berger (25) går sakte ut fra ankomsthallen i Tel Aviv. Hun er målløs. Gali klarer ikke å forstå at noen forsøkte å skyte ned charterflyet hun akkurat har forlatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEN GURION FLYPLASS, TEL AVIV/OSLO (Dagbladet): For ei uke siden forlot den israelske jenta hjemlandet for å komme seg unna den daglige terrorfrykten. I går kom hun tilbake. Mer nervøs enn noensinne. For etter gårsdagens terrorangrep på det israelskeide hotellet Paradise i Mombasa i Kenya, der minst 15 mennesker ble drept, og forsøket på å skyte ned et charterfly, føler israelere enda større frykt.

Angrepene skjedde omtrent samtidig.

- Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Det hele er helt uvirkelig, sier Gali.

Sammen med over 261 andre vettskremte passasjerer ankommer hun flyplassen i går formiddag. Folk gråter. Andre ser tomt ut i lufta. Gali skuer rundt, og kaster seg rundt halsen på moren Dvora (51) som står og venter. Begge brister i gråt. Det gjør også Galis søstre Ronni (16) og Michal (28).

Ny frykt

Mora og Galis søstre er rødøyde etter timer med gråt og skrekk. Rundt klokka åtte i går tidlig ringte telefonen med beskjed om at noen har skutt mot flyet.

- Dette er helt forferdelig. Nå kan vi ikke være trygge noe sted lenger, sier mor Dvora før hun gråter litt igjen.

Gali har vært på en ukes chartertur i Mombasa i Kenya. Sammen med et stort antall landsmenn bodde hun på hotellet Paradise, som er et populært chartermål for israelere flest. Det blir det neppe på en stund.

Bombelyd

Like før charterflyet lettet fra Kenya i går tidlig, merket Gali at noe rart fant sted.

- En stund før flyet tok av, hørte vi en lyd som hørtes ut som en bombe. Deretter så jeg litt røyk, og kapteinen sa de sjekker om noe er galt. Så hørte vi ikke noe mer, og flyet tok av, forteller Gali til Dagbladet.

Først 40 minutter før flyet landet, fikk passasjerene vite at noen hadde forsøkt å skyte dem ned. Og at en bombe hadde gått i lufta på hotellet de hadde bodd på.

- Jeg visste ikke noe om rakettene underveis, men jeg følte likevel at noen var galt. Personalet så unormalt nervøse ut. Jeg spurte en av dem om noe hadde skjedd, men fikk ikke svar, sier Gali.

Minst 15 drept

Seint i går kveld var antallet døde i selvmordsaksjonen på feriehotellet kommet opp i femten. Tre av dem var israelske borgere, ni var kenyanere mens de siste tre var mennene som sto bak ugjerningen. Omkring 80 skal være skadd.

Mens feriegjestene var på vei til sine rom, braste en grønn firehjulstrekker inn gjennom porten på hotellet. Tre menn av arabisk utseende utløste en kraftig bombe ved lobbyen.

- Hele bygningen ristet. Jeg tror bilen krasjet inn i selve lobbyen og at det ble kastet granater fra bilden. Jeg så folk dekket av blod, inkludert barn, forteller redaktør i den israelske avisa Jerusalem Post som var blant feriegjestene.

TEL AVIV, ISRAEL: En kvinnelig passasjer på charterflyet fra Kenya besvimer etter landing på Ben Furion-flyplassen i Tel Aviv. Hun var en av 261 passasjerer på flyet som ble skutt på med raketter.
ENDELIG HJEMME: Gali Berger var passasjer på charterflyet som ble forsøkt skutt ned.
MOMBASA, KENYA: En politioffiser inspiserer ruinene etter selvmordsaksjonen på Paradise Hotel i Mombasa. Minst 15 mennesker ble drept.