Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå er vi lei elendighet

Anoushey (7) sang for Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå er vi lei av elendighet og krig, nå vil vi se smilende fjes, sang den sju år gamle afghanske jenta Anoushey med klokkeklar røst da hun møtte Jonas Gahr Støre torsdag.

Hundrevis av unge jenter ønsket den norske utenriksministeren velkommen til jenteskolen i Maimana i Nord-Afghanistan, som for sju år siden var lokalt hovedkvarter for Taliban som benyttet klasserommene som stall.

Torsdag la Jonas Gahr Støre ned grunnsteinen til en ny bygning med flere klasserom på den store Setara-skolen, der deler av undervisningen for de over 3.000 elevene i dag foregår i telt.
Full grunnskoledekning
- Det var noe med stemningen og optimismen blant disse unge jentene som gjorde sterkt inntrykk, medgir Støre.

Norge skal bygge og rehabilitere over 100 skoler i Faryab-provinsen der de norske styrkene er stasjonert, og håper å bidra til full skoledekning i løpet av tre år. Det vil gjøre provinsen til et eksempel for etterfølgelse.

- Vi må huske på at her styrte det folk i flere år som nektet jenter å gå på skolen. Nå går de på skolen, og det er en sterk motivasjon for oss, sier Støre.


Pustehull


Selv om de nyåpnede skolene er et pustehull for afghanske jenter, venter en gammel og betydelig mer brutal virkelighet på dem straks de går ut av skoleporten.

Da må jentene igjen trekke heldekkende burkaer over hodet og finne seg i mye av den samme undertrykkelsen som de opplevde under Taliban.

Støre vet godt at veien fram er lang, men håper og tror at satsing på utdanning skal bringe Afghanistan ut av det som for mange fortsatt fortoner seg som den mørke middelalderen.

- Takk for det store mot dere viser, sa utenriksministeren.


MØTTE SKOLEBARN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre besøkte jenteskolen Setara i Maimana i Nord Afghanistan. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
MØTTE SKOLEBARN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre besøkte jenteskolen Setara i Maimana i Nord Afghanistan. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer

Lovord


Etter besøket på jenteskolen tok soldater fra NATOs norskledede stabiliseringslag i Maimana utenriksministeren med på landsbybesøk i Juma Bazar i Kwaja Sabz Posh-distriktet, der han under streng bevoktning fikk seg en rusletur og benyttet anledningen til å handle grønn te.

- Jeg er ikke her for å lete etter Taliban, men for å lete etter hyggelige venner, forsikret Støre som også møtte lokale ledere som var fulle av lovord.

- Vi har et veldig godt samarbeid med våre internasjonale venner, fortalte fungerende politisjef Samangan Isatullah.

- Jeg kan knapt beskrive hvor glad jeg er i de norske styrkene, som bare vil oss vel. Alt det positive vi har oppnådd her i distriktet, kan vi takke dere for, sa Isatullah.


Sikkerhet
- Det er nå 100 prosent sikkerhet i dette området, takket være det gode samarbeidet og utvekslingen av etterretning som har gjort oss i stand til å slå tilbake flere angrep, fortsatte han.

På veggen hang bilder av drepte «fiender», mens flere andre ifølge politisjefen er tatt til fange den siste tiden.

Nylig sprengte to usbekiske opprørere seg i lufta i et forsøk på å plante en veibombe utenfor Juma Bazar, og Isatullah er overbevist om at den ene av dem også sto bak veibomben som kostet den norske soldaten Kristoffer Sørli Jørgensen livet i november 2007.

(NTB)

image: - Nå er vi lei elendighet
ØVELSE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre og en livvakt ble evakuert med to av forsvarets Bell helikoptere under en øvelse.
MED KLAR RØST: Sju år gamle Anoushey sang for utenriksminister Jonas Gahr Støre da han besøkte jenteskolen. Anoushey sang om hvor lei barna er av krig og elendighet.
MØTTE LOKALE: Utenriksminister Støre brukte store deler av sitt opphold i Nord-Afghanistan til å møte lokalbefolkningen i landet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!