- Nå er vi på et helt annet nivå. Det er heller snakk om måneder enn år

Øygards advokat sier de vil «kjøre hardt» når de prosederer på straffeutmålingen i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lagretten har frikjent Øygard for overgrepet begått mens jenta var under 14 år, men slår fast at han er skyldig i overgrep begått mens hun var under 16 år. Om dette blir stående har det stor betydning for straffutmålingen i forhold til tingrettsdommen.

Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, sier at han er skuffet over å blir dømt.

- Han er jo letta over at juryen ikke tror han har hatt seksuell omgang med barn under 14 år, det er en kjempealvorlig sak med mange år i fengsel, sier Larsen.

- På en annen side er han jo veldig skuffa over at han er dømt for de øvrige forhold, og at de har trodd jenta på det ene punktet, men ikke på det andre.

Måneder, ikke år På spørsmål om hvordan hun vil prosedere for straffeutmålingen svarer hun:

- Nå er vi på et helt annet nivå. Det er heller snakk om måneder enn år. Vi kommer til å kjøre hardt.

- KJØRER HARDT: Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, sier de vil kjøre hardt når de prosederer på straffeutmålingen i morgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- KJØRER HARDT: Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, sier de vil kjøre hardt når de prosederer på straffeutmålingen i morgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi kommer til å legge vekt på det ekstremt store trykket det har vært på forhåndsdømming her. Folkedomstolen har for for lenge siden dømt ham nordenom og ned, sier Larsen.

På spørsmål om hva som kan være grunnen til at Øygard ble frifunnet på det alvorligste tiltalepunktet svarer Larsen:

- Det er en kombinasjon av hvordan de har oppfattet hennes forklaring, og bevissituasjonen ellers, som jo har trukket i en annen retning. De har åpenbart tenkt at det hun forklarte seg om den dagen ikke var riktig, og at andre bevis støtter opp under dette, blant annet at kona til Øygard har forklart seg sannferdig, og det er faktisk viktig for henne.

Langt tilbake i tid Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, er skuffet over at Øygard ble frifunnet på et av de to tiltalepunktene, men sier hun ikke har rukket å tenke på en eventuell anke.

- Dette har vært en veldig vanskelig dag for henne.

På spørsmål om hva som kan ha gjort at juryen valgte å frifinne Øygard på et av tiltalepunktene, mens de fant ham skyldig i det andre, svarer Hjortdal:  

SKUFFET: Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, er skuffet over at Øygard ble frifunnet på et av de to tiltalepunktene, men fornøyd med at jenta har blitt trodd. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKUFFET: Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, er skuffet over at Øygard ble frifunnet på et av de to tiltalepunktene, men fornøyd med at jenta har blitt trodd. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg tør ikke gå inn på å prøve å forklare hvorfor lagretten har kommet fram til dette. Jeg tør ikke spekulere i det.

- Men du kan si litt mer om bevisbyrden her, og hvorfor det kanskje var mer usikkerhet her?

- For det første er disse hendelsene lengst tilbake i tid. Sms-ene og Skype-meldingene ligger lenger fram i tid enn da det første overgrepet skjedde. Jeg fester uten tvil lita til jenta, men dette kan kanskje ha påvirket. Også kan noen vitnemål, for eksempel fra tiltaltes ektefelle, ha spilt en rolle.