GLADE ANSATTE: Edel Anne Grinaker, tillitsvalgt i Flytogforeningen, forteller at alle ansatte i Flytoget er glade for at de slipper permittering. Foto: Flytoget
GLADE ANSATTE: Edel Anne Grinaker, tillitsvalgt i Flytogforeningen, forteller at alle ansatte i Flytoget er glade for at de slipper permittering. Foto: FlytogetVis mer

- Nå er vi veldig lettet

De ansatte i flytoget slipper å bli permittert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Over 200 ansatte på Flytoget i Oslo fikk i går permitteringsvarsel som skulle tre i kraft fra i morgen klokken 16.

• Blir du rammet av permitteringsvarsel? Tips dagbladet.no på 2400@db.no

I dag ble denne imidlertid trukket tilbake.

- Alle ansatte i Flytoget er glad for at permitteringsvarselet er trukket tilbake. Nå ble vi veldig lettet, skriver Edel Anne Grinaker, tillitsvalgt i Flytogforeningen, i en sms til Dagbladet.

Ledelsen i Flytoget har i dag hatt krisemøte for å finne ut hvordan de kunne løse situasjonen når så å si ingen tar flytoget på grunn av asken fra Island.

- Vi har vært i dialog med NSB og nå skal vi få kjøre våre tog på deres strekninger. Vi jobber på spreng med å finne ut hvilke strekninger vi kan kjøre. Dette er svært gledelig for oss. Vi slipper dermed å permittere noen ansatte, sier kommersiell direktør, Sverre Høven.

Flytoget vil i tillegg gå tre ganger i timen i morgen og søndag, forteller Høven.

- Vi holder hjulene i gang så langt det går. Nå er vi veldig optimistiske i forhold til at noen fly har fått lette i Nord-Norge i dag, sier han.

Får kritikk
Selv om Flytoget nå har fått i gang en avtale med NSB, får de kritikk av Ingjerd Schou, jernbanepolitisk talsperson for Høyre.

- Nå har det gått halvannet døgn siden flystansen og ennå vet ikke Flytoget hvilke strekninger de kan kjøre for NSB. Dette burde NSB og Flytoget tenkt på med én gang, for det har alle vi andre gjort, sier Schou.

Sverre Høven lover at det kommer mer konkret informasjon om kjørestrekningene på pressekonferansen som starter klokken 14, hvor NSB, Flytoget og Samferdselsdepartementet vil være.

- Vi jobber med den saken og det tar litt tid. Vi må gjennomgå lovreguleringer og det er krav til sikkerhet vi må følge. Dessuten må vi få på plass personell som kan kjøre på de gitte strekningene, sier Sverre Høven.

Avinor permitterer ikkeAvinor som eier og driver over 40 flyplasser i Norge har ingne planer om å permittere noen, ifølge Sindre Ånonsen, pressesjef i Avinor.

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, forteller at de foreløpig ikke har planer om å permittere ansatte.

- Dersom flystansen trekker ut i langdrag, vil vi måtte se på hvordan vi kan spare inn på utgifter, men vi har ikke tatt stilling til på hvilke måte utgifter eventuelt skal spares inn. Det foreligger ingen planer om permitteringer i skrivende stund, sier Johansen.

Norwegian har krisemøte - Jeg vet at personalledelsen her skal ha et møte med representanter for de ansatte klokken 11.00. Men foreløpig har det ikke vært snakk om permitteringer eller blitt sendt ut noe varsel om dette i Norwegian, sier marketsdirektør Åsta Braathen i Norwegian til Dagbladet.

Selskapet har omlag 1500 ansatte, og alle fly på bakken. De skal ikke å fly i Nord-Norge selv om det er åpnet for begrenset luftfart i dette området i dag.

- Nei, alle våre flygninger er kansellert. Det ville nok bare forvirre våre passesjerer om vi begynte å ringe rundt nå for å fylle opp fly. Dessuten medfører det store utfordringer i forhold til hvor det står fly akkurat nå, og at ingen kan forlate Gardermoen. Det løser ingen problemer, sier Braathen.

SLIPPER Å PERMITTERE: Sverre Høven, kommersiell direktør i Flytoget, har sendt ut permitteringsvarsel til over 200 ansatte. Foto: Flytoget
SLIPPER Å PERMITTERE: Sverre Høven, kommersiell direktør i Flytoget, har sendt ut permitteringsvarsel til over 200 ansatte. Foto: Flytoget Vis mer

På Oslo Lufthavn Gardermoen er totalt 12500 mennesker ansatt. Informasjonssjef på flyplassen, Jo Kobro, kjenner ikke til om de  ansatte på forskjellige serveringssteder og butikker på Gardermoen vil bli permittert.

Tax Free permitterer ikke Travel Retail Norway er en av de største flyplassaktørene i landet, og drifter de såkalte Tax Free-butikkene på Gardermoen, Værnes, Sola, Kjevik og Flesland.

Ingen av de 550 ansatte blir permittert foreløpig.

- Vi avventer til vi har en stabil oversikt, og ser ingen grunn til å skremme våre ansatte. De er vår viktigste ressurs, forsikrer operational manager Ivar Klette i Travel Retail Norway.

Han sier tiden nå blukes til å vaske ned og rydde butikkene, samt litt kursvirksomhet og noen ekstra fridager.

- Det er helt klart en spesiell situasjon for våre ansatte. Derfor prøver vi å sysselsette med små økter, sier Klette.

KRISISERER FLYTOGET: Ingjerd Schou, samferdselspolitisk talsperson i Høyre, mener NSB og Flytoget har handlet for treigt i forbindelse med flystansen. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
KRISISERER FLYTOGET: Ingjerd Schou, samferdselspolitisk talsperson i Høyre, mener NSB og Flytoget har handlet for treigt i forbindelse med flystansen. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer