BØRSKRASJ: Apple har påført aksjonærene store sår og det norske oljefondet har gått på en skikkelig smell i datakjempen. AFP PHOTO/Mark RALSTON
BØRSKRASJ: Apple har påført aksjonærene store sår og det norske oljefondet har gått på en skikkelig smell i datakjempen. AFP PHOTO/Mark RALSTONVis mer

Nå er vi vitne til tidenes børskrasj

Apple satt flere rekorder i fjor og aldri har et selskap hatt en høyere børsverdi. Nå er vi vitne til tidenes børskrasj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 21. september 2012 ble Apple omsatt til 705,07 dollar på Nasdaq. Det var tidenes høyeste for datakjempen.

På det tidspunktet var selskapet verdt formidable 668,5 milliarder dollar, tilsvarende 3.836 milliarder kroner.

På sitt høyeste var Apple verdt mer enn hele det norske oljefondet, som for øvrig sitter med knappe 7 millioner aksjer i selskapet, tilsvarende en eierandel på 0,74 prosent.

Så begynte kursraset Onsdag falt aksjen nye 5,5 prosent, på meget høy omsetning, og sluttet på 402,8 dollar. Da har aksjen falt 42,9 prosent fra toppen.

I løpet av dagen dykket aksjen også ned under 400 dollar, til 398,11 dollar.

Les også: Wall Street fikk bank igjen - Apple falt stygt

Basert på utvannet antall aksjer ved årsskiftet var selskapet på onsdagens sluttkurs verdt 382 milliarder dollar, noe som betyr at 286,6 milliarder dollar har forduftet for aksjonærene.

En Google + Verdifallet er så stort at det er 23 milliarder dollar mer enn børsverdien på Google + litt til onsdag! Og Google ligger nå på 3. plass over selskapene med høyest børsverdi.

Det betyr også at oljeselskapet ExxonMobil, med en verdi på 387 milliarder dollar, igjen er det mest verdifulle selskapet på børsene i New York. Men bare med en hårsbredd.

Etter krasjen i Apple har de to knivet om 1. plassen de siste par månedene. Den ene dagen har Apple vært foran og den neste har ExxonMobil ledet med en skotupp.

Verdifallet i norske kroner er på 1.621 milliarder kroner. Det tilsvarer til sammenligning nesten hele verdien av alle aksjene på Oslo Børs, på 1.658 milliarder kroner.

Smell for oljefondet Krasjen i Apple har også senket verdien på de knappe 7 millioner aksjene det norske oljefondet sitter på i selskapet.

På toppen var aksjene til oljefondet verdt 28,3 milliarder kroner. Nå er de samme aksjene verdt 16,3 milliarder kroner. Det betyr at oljefondet også har gått på en skikkelig smell i Apple.

På 7 måneder har verdien på Apple-aksjene i det norske folkets oljefond blitt redusert med hele 12 milliarder kroner!

Les også: Oljefondets neste beste resultat

Trenden er brutt Apple er allerede tidenes børskrasj, men det er ikke sikkert det er over ennå.

Teknisk sett er den lange stigende hovedtrenden nå brutt. Det betyr at den lange oppgangen er over og at aksjen kan fortsette sidelengs i området 400 - 500 dollar en stund.

Eller halveres enda en gang.