Nå er'n her igjen

På vei mot verste Lemen-år siden 70-tallet.

TILBAKE: Det er fire år siden forrige Lemen-år. Nå er det på'n igjen. Foto: ODDMUND LUNDE
TILBAKE: Det er fire år siden forrige Lemen-år. Nå er det på'n igjen. Foto: ODDMUND LUNDE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er fire år siden forrige lemenår, og 2011 ligger an til å bli et nytt år hvor fjellheimen preges av den lille, hissige gnageren. Fjelloppsynsmann Magnar Nordsveen har ikke sett så mange lemen siden 1970-tallet.

- Jeg hørte om noen som kjørte veien fra Tolga mot Sømådalen i Engerdal og telte over 300 døde lemen etter veien. Dette skyldes at lemen krysser veien og ikke bryr seg om det kommer bil, sier Nordsveen til NRK.

Tror og håper Tidligere i vinter uttrykte forskere at de både tror og håper at fjellheimen vil myldre av småsinte lemen denne våren. Nordsveen, som selv har hatt besøk av de hissige gnagerne på terrassen sin, sier det ser ut til å bli ekstremt mye lemen i år.

- De kommer pilende overalt. De er noen hissige, små skapninger. Jeg tror sist vi hadde et så ekstremt lemenår, var på slutten av 1970-tallet. Dette går i bølger. De sprer seg enormt fort.

Værforholdene i vinter skal ha vært perfekte for den lille, tjukke pelskrabaten med sine fire store fortenner, opplyste biolog Per Gustav Thingstad ved NTNU Vitenskapsmuseet til NRK tidligere i vinter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer