TING BLE FEIL: Erna Solbergs uttalelse om finansiering av regjeringskvartalet provoserte mange, deriblant Ap-leder Jonas Gahr Støre. I Stortinget i dag må hun svare for seg. Video: Stortinget Vis mer

NÅ: Erna grilles og kalles sørgelig i Stortinget

Støre mener Solberg bryter handlingsregelen. Kaski mener hun ikke prioriterer. Arnstad mener det hele er triste greier.

Erna Solberg må i dag svare Stortinget for regjeringens voksende pengebruk og uttalelsen hun hadde som koblet pengebruken opp mot 22. juli-terroristen Anders Behring Breivik.

Se Erna Solberg svare for seg i direktesendingen øverst i saken!

Det var i intervju med NTB mandag at statsministeren snakket om gjenoppbyggingen av regjeringskvartalet etter 22. juli. I den nye regjeringsplattformen vil Solberg bruke 15 milliarder kroner på å bygge et nytt regjeringskvartal, men hun vil hente pengene «under strek», altså uten å bryte handlingsregelen.

- Ble feil

Etter kritiske spørsmål om finansieringsmodellen valgte statsministeren å trekke 22. juli-terroristen inn i saken:

- Vi kan la være å bygge nytt regjeringskvartal og si at Anders Behring Breivik vant - de fire bygningene han tok ut, blir stående sånn, som et dødt landskap og et monument over terrorhandlingen, sa statsministeren i intervjuet.

Erna Solberg har siden sagt at uttalelsen «ble feil». Handlingsregelen fastslår at maksimalt tre prosent av inntektene fra oljevirksomheten kan sprøytes inn i norsk økonomi fra år til år.

- Tukler

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier i Stortinget i dag at Solberg bryter handlingsregelen.

- Vi kjenner igjen teknikken ved å skjule pengene som brukes fra land i Europa som har mistet kontroll over økonomien. I 2013 sa Erna Solberg at hun og Høyre var garantist for handlingsregelen. Nå sier Solberg at dette var hennes idé, sier Støre.

Støre legger til at Solberg nå «tukler» med viktige prinsipper i norsk økonomi, framfor å prioritere, som en ekte politiker bør gjøre.

- Solberg kunne kjøpt tre og fire fregatter med skattelettene hun gir, sier han.

- Vurdere å utrede

Solberg sier regjeringen ikke har bestemt seg for å føre utgiftene knyttet til regjeringskvartalet understreke. De skal «vurdere å utrede», sier Solberg.

- Regjeringen er en garantist for handlingsregelen. Vi har strammet inn på regelverket knyttet til dette. Vi har i større grad enn tidligere regjering klart å investere i vekstevnen i norsk økonomi.

På spørsmål fra Jonas Gahr Støre kan ikke Solberg nevne noen økonomiske fagmiljøer som støtter det å føre utgifter som regjeringskvartalet og KNM Helge Ingstad under strek.

Erna forsvarer seg med at Ap og Støre ikke har avvist å budsjettere under streken, men at de vil lese utredningen grundig.

Senterpartiets Marit Arnstad kaller Solbergs opptreden i Stortinget trist.

- Det er litt sørgelig at statsministeren bruker mer tid på å snakke om Arbeiderpartiet enn på å forklare dette punktet i regjeringserklæringen, sier Arnstad.

- Lavmål

Mange hadde allerede reagert på statsministeren uttalelse, blant annet Støre. Til Dagbladet betegnet han statsministerens uttalelse som lavmål.

- Jeg mener dette er et lavmål fra Erna Solberg. Det hun sier, er at de som er kritiske til hennes forslag, vil la 22. juli-terroristen vinne. Og de som er uenig med henne om å gå rett i oljefondet for å hente penger, vil la det ødelagte regjeringskvartalet ligge som et monument over terrorhandlingen, sier Støre til Dagbladet.