SOMMERVÆR:  Det har vært sommertemperaturer flere steder i landet den siste uka, men fra i morgen blir det kaldere igjen. Arkivfoto:
Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB Scanpix
SOMMERVÆR: Det har vært sommertemperaturer flere steder i landet den siste uka, men fra i morgen blir det kaldere igjen. Arkivfoto: Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB ScanpixVis mer

Nå erstattes dette av sludd, regn, nattefrost og snø

Fra i morgen av blir det kaldere i hele landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siste uka har den sørlige halvdelen av landet hatt sommertemperaturer med strålende sol og shortsvær.

Men fra i morgen av blir det kaldere i hele landet, og verre jo lenger nord du kommer.

- Vi vil begynne å merke den kalde lufta i hele landet fra i morgen av, og jo lenger nord du kommer, jo mer sjans er det for snø, særlig i indre strøk, sier meteorolog Mariann Foss ved Meteorologisk institutt i Oslo.

Sludd i Midt-Norge Trønderne har hatt god grunn til å skryte av været den siste uka, men nå vil temperaturene krype ned mot null igjen.

- De vil få noen plussgrader på dagtid, og ligge litt under minus på natta og tidlig på dagen. Det er ikke så veldig sommerlig, akkurat, sier meteorolog Foss.

Det vil bli noe nedbør i Trøndelags-fylkene og Møre og Romsdal denne uka, og på grunn av det kalde været, kan noe av det komme som sludd eller snøbyger. Men det er ikke sikkert det legger seg på bakken overalt, mener meteorologen.

Regnbyger på Østlandet og Telemark I dag er det 21 grader og sol i hovedstaden, men fra i morgen av er det slutt på sommertemperaturene. Termometeret vil nemlig krype godt under ti grader på nattestid og de tidlige morgentimer, og det er fare for regn Østafjells.

- Østlandet og Telemark kan få forbigående nedbør, men det blir stort sett opphold og muligheter for sol. Jeg kan se tendenser til en liten temperaturøkning mot slutten av uka, men det er fremdeles usikkert, sier Foss.

Slipper unna på Sørlandet Agderfylkene er nok de som vil merke minst til det kaldværet som nå treffer Norge.

- De får beholde temperaturer opp i 20 grader også i morgen, men det blir nok gradvis kaldere utover uka der også, særlig fra onsdag og torsdag. Det tar litt tid før den kalde lufta kommer så langt sør, sier Foss.

Kaldere på Vestlandet Også på Vestlandet blir det - sjokkerende nok - kaldere. Men i motsetning til Trøndelag og Nord-Norge, blir det dårlig med regn.

- Vestlandet sør for Stad vil få perioder med skyer og mer overskyet vær, men ikke nedbør. Det blir lite nedbør i fylkene Rogaland, Hordaland og Sogn- og Fjordane den kommende uka, sier Foss.

Snø i Nord-Norge Nordland, Troms og Finnmark har ikke hatt særlig bra vær de siste ukene. Og det er også her det blir verst den kommende uka. På Finnmarksvidda kan vi komme ned i en seks minus. 

- De har hatt noen få plussgrader den siste tiden, men temperaturene har stort sett ligget rundt null grader. Nå blir det enda litt kaldere der og. I Finnmark får vi snøbyger, mens det i Troms og Nordland er litt varierende og spredte snøbyger, sier meteorolog Foss.

Oppsummert for hele landet er situasjonen følgende: Det blir kaldere i hele landet, Agder-fylkene slippet unna det verste og det blir kaldere og mer fare for snø jo lenger nord du kommer.