Nå etterforskes han av politiet

Men BBCs Robert Peston nekter å oppgi kildene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den britiske stjernereporteren Robert Peston er en pest og en plage for store deler av finansmiljøet på øya om dagen. Hans eksklusive finansavsløringer har ført til enorme økonomiske konsekvenser for millioner av mennesker i Storbritannia.

• Les også: Tjente to milliarder på to vanvittige minutter

Nå følges han også av politiet. Det er nå igangsatt etterforskning for å finne kildene til mannens avsløringer, skriver britiske Daily Mail.

Den tidligere Financial Times-mannen har et bredt nettverk i finansmiljøet og den britiske regjeringen - noe som kan være fordelaktig i jakten på de gode finanshistoriene om dagen.

106 milliarder forsvant

Det har oppstått et masseraseri - igjen - etter at Peston tirsdag rapporterte at flere banksjefer kom til å søke om redningspakker av regjeringen i hemmelige samtaler med menn som sitter på pengesekken.

Det var bankene Royal Bank of Scotland og Barclays som ble uthevet som desperate. De nektet for frieriet, men klarte ikke å forhindre at aksjene falt med 39 prosent som fikk 106 milliarder kroner til å forsvinne.

Avsløringen førte til at bankene skyldte på hverandre om hvem som lekket informasjonen.

ETTERFORSKES: BBC-reporteren Robert Peston avslører om dagen saker som får millionkonskvenser i finansmarkedet. Nå skal han etterforskes for å finne ut hvem som lekker informasjonen til ham. Foto: Martin Pope/CAMERA PRESS
ETTERFORSKES: BBC-reporteren Robert Peston avslører om dagen saker som får millionkonskvenser i finansmarkedet. Nå skal han etterforskes for å finne ut hvem som lekker informasjonen til ham. Foto: Martin Pope/CAMERA PRESS Vis mer

Den går inn i rekken av «mistenkelige» avsløringer som er tilknyttet Peston.

I slutten av september avslørte han hvordan ukjente spekulanter kjøpte 20 millioner HBOS-aksjer til en kurs på 96 pence på to minutter. 

Rett etterpå kom Peston med saken. Kursen steg til 215 pence og spekulantene satt igjen med bøttevis av millioner.

- Rart

Et eksempel på hvor godt Peston er informert kommer fra da Virgin-sjef og multimilliardær Sir Richard Branson hadde tanker om å kjøpe opp den nå kriserammede banken Northern Rock i fjor.

Under forhandlingene virket det som om BBCs Peston var bedre informert enn personene som satte ved fohandlingsbordet.

- Det ble sagt at en hver avgjørelse som eventuelt skulle foretas måtte sjekkes opp i mot hva Robert Peston rapportere, skrev Branson i sin bok «Stripped Bare».

- Robert er en mann det er lett å like og en god journalist, men vi syntes det var rart at han hadde informasjon om våre tilbud i det hele tatt før vi ble informert, skrev han videre.

Nå etterforskes han av politiet

Ifølge en Northern Rock-kilde benyttet Branson og hans firma seg av Peston bevisst.

- De la fram forslag for å se hvordan Peston reagerte på disse. Dette var en sak med nasjonal interesse. Derfor var det viktig å se på det fra et PR-syn, skriver Daily Mail.

Oppgir ikke kildene sine

Nå utpekes mannen som satt med forhandlingene for banken som kilden som lekket informasjonen. John Kingman nekter overfor avisa at han mannen bak lekkasjene.

Peston på sin side viser til kildevernet når han blir spurt om hvem som er hans informanter i de mange avsløringene.

- Jeg kan ikke utlevere mine kilder. Det har jeg aldri gjort, og det kommer jeg aldri til å gjøre. Kan vi ikke bare la det være med det, sier finansjournalisten.

- GOD JOURNALIST: Richard Branson hyller Robert Peston som en representant for god journalistikk, men han synes det er rart hvor raskt han er ute med sakene sine.