- Nå får al-Qaida si «hva var det jeg sa?»

Al-Qaida-eksperten Peter Bergen mener terroristene kommer til å utnytte krisa i Egypt.

«HVA VAR DET JEG SA?» Egyptisk-fødte Ayman al-Zawahiri fryder seg trolig over uroen i hjemlandet. Foto: AFP Photo/SITE/NTB Scanpix
«HVA VAR DET JEG SA?» Egyptisk-fødte Ayman al-Zawahiri fryder seg trolig over uroen i hjemlandet. Foto: AFP Photo/SITE/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrororganisasjonen al-Qaidas leder Ayman al-Zawahiri følger nok krisa i Egypt med stor interesse. Og han er nok fornøyd med det som har skjedd.

«Hva var det jeg sa?» Det tror CNNs sikkerhetsanalytiker Peter Bergen. I tillegg til å ha skrevet flere bøker om al-Qaida, er Bergen kjent for at han gjorde det aller første TV-intervjuet med terrororganisasjonens nå avdøde leder, Osama bin Laden.

- En egyptisk-fødte lederen av al-Qaida har sett denne filmen før: Et islamistparti gjør det bra i stemmelokalene, men blir veltet av et militært kupp som igjen skaper kaos i landet, skriver Bergen i et innlegg på CNNs sider.

Bergen skriver videre at det var det samme som skjedde i Alergie i 1991, da flere titusener måtte bøte med livet i den påfølgende borgerkrigen.

- Leksa Zawahiri lærte av krigen i Algerie var at det å delta i demokratiske valg bare var for tapere, skriver Bergen.

Ifølge Bergen konkluderte al-Qaida-sjefen med at det er bedre å ta makta gjennom vold og deretter innføre sharia-lover - fordi vestlige «korsfarere» og deres allierte i den arabiske verden aldri kom til å godta en sann islamistisk stat. Terroristlederen har skrevet om fenomenet i sin første bok «The Bitter Harvest».

- Nå får Zawahiri si «Hva var det jeg sa?».

638 drept i voldsbølge Minst 638 personer ble i går drept i voldsbølgen som oppsto da myndighetene gikk til aksjon mot de største leirene Mohamed Mursis tilhengere hadde satt opp.

Egypts myndigheter varslet i en uttalelse i kveld at de vil bruke skarp ammunisjon for å forsvare offentlige bygninger.

Myndighetene advarer om en «kriminell plan» for å «ødelegge Egypt». Samtidig opplyser innenriksdepartementet at man ønsker en «inkluderende politisk prosess» som skal være «åpen for alle som ikke bruker vold».

I feriebyen Hurghada ble én person drept i sammenstøt natt til torsdag, ifølge Der Spiegel. Samme dag frarådet Utenriksdepartementet alle ikke-nødvendige reiser til Egypt. Det fikk reiseselskapene til å varsle hjemsendelse av sine vel 200 ferierende nordmenn fra Hurghada.

EKSPERT: CNNs sikkerhetsanalytiker Peter Bergen, som er direktør for tenketanken New America Foundations sikkerhetsprogram, mener al Qaida fryder seg over uroen i Egypt. Her snakker han under en høring om droner i det amerikanske senatet. Foto: AP Photo/Cliff Owen/NTB Scanpix
EKSPERT: CNNs sikkerhetsanalytiker Peter Bergen, som er direktør for tenketanken New America Foundations sikkerhetsprogram, mener al Qaida fryder seg over uroen i Egypt. Her snakker han under en høring om droner i det amerikanske senatet. Foto: AP Photo/Cliff Owen/NTB Scanpix Vis mer