Nå får «Dagros» ansvaret for ekstremtørken i California

Langt større synder enn mandler.

NY SYNDEBUKK: En fersk UNESCO-rapport forteller at det krever 402 liter vann for å produsere 28.3 gram storfe. Til sammenlikning krever det bare 87 liter vann for å produsere 28.3 gram mandler. Med andre ord utgjør storfeproduksjonen en stor belastning for det tørkerammede California. Bildet viser gressende kuer i Californias Central Valley. Foto: AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN
NY SYNDEBUKK: En fersk UNESCO-rapport forteller at det krever 402 liter vann for å produsere 28.3 gram storfe. Til sammenlikning krever det bare 87 liter vann for å produsere 28.3 gram mandler. Med andre ord utgjør storfeproduksjonen en stor belastning for det tørkerammede California. Bildet viser gressende kuer i Californias Central Valley. Foto: AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tørken i Califronia er mer kritisk enn noen gang, og USA frykter nå de langsiktige konsekvensene. Både for miljøet og for økonomien.

1. april innførte Californias guvernør en historisk vannrasjonering i delstaten. Innbyggerne må nå redusere vannforbruket med hele 25%.

- Vi har begitt oss ut på et eksperiment som aldri tidligere er prøvd ut: 38 millioner mennesker, 32 millioner kjøretøy, og en høy levestandard som alle jobber hardt for å oppnå og opprettholde. Dette vil kreve tilpassing. Dette vil kreve læring, sa guvernør Jerry Brown da han innførte tiltaket.

Ny syndebukk Fram til nå er det i stor grad mandelproduksjonen og mat- og drikkevareprodusenten Nestlé som er framstilt som de store syndebukkene, når det gjelder vannforbruk i den tørkerammede staten.

Men nå er det en ny aktør som får skylda: den amerikanske kua.

Professor Blaine Davis fra Universitetet i California, har i en presentasjon illustrert hvor mye vann de ulike typene jordbruk i California krever.

Der kommer det tydelig fram at avlinger som brukes til dyrefôr krever langt mer vann hvert år enn dyrking av mandler og pistasj.

28 gram kjøtt krever 402 liter vann Statistikken viser at det er kategoriene «fôr» og «Alfalfa» som bruker mest vann innenfor jordbruket i California.

Alfalfa heter luserne på norsk, og brukes som en fôrplante. Plantefôr dyrkes nesten utelukkende som fôr til melkeproduserende dyr, og i California er kuer den desidert viktigste melkeprodusenten.

TALLENES TALE: Statistikken presentert av professor Blaine Davis ved Universitetet i California, viser tydelig at avlinger som brukes til dyrefôr (i tabellen beskrevet som «forages» og «Alfalfa») krever langt mer vann enn dyrking av mandler og pistasj.
TALLENES TALE: Statistikken presentert av professor Blaine Davis ved Universitetet i California, viser tydelig at avlinger som brukes til dyrefôr (i tabellen beskrevet som «forages» og «Alfalfa») krever langt mer vann enn dyrking av mandler og pistasj. Vis mer

Rapporten til Davis er ikke datert, men nylig omtalt av Business Insider. I tillegg har Los Angeles Times nylig satt søkelyset på hvordan amerikanske kuer utgjør en stor belasting på vannreservene i California.

- Hvis man bytter ut alt kjøtt med en tilsvarende mengde jordbruksprodukter som for eksempel nøtter, så vil det redusere i en 30% reduksjon av matrelatert «vannfotavtrykk» for en gjennomsnittlig amerikaner, sier vannekspertene Mesfin Mekonnen and Arjen Hoekstra til Los Angeles Times.

En fersk UNESCO-rapport forteller at det krever 402 liter vann for å produsere 28.3 gram storfe.

Til sammenlikning krever det bare 87 liter vann for å produsere 28.3 gram mandler.

- I grenseland Selv om det nå framheves at storfeproduksjonen i California er blant de mest vannkrevende produksjonene, så er forklaringen på Californias tørke langt mer komplisert.

Et viktig spørsmål er blant annet om tørken er menneskeskapt eller en naturlig utvikling.

Foreløpig finnes det ikke et klart svar på det spørsmålet:

- Denne tørkeperioden er helt på grensen av det man kan forvente innenfor naturlig variasjon. Vi kan derfor ikke si med sikkerhet at dette er forårsaket av global oppvarming. Men det vi han si med sikkerhet er at denne delen av verden er blitt varmere i løpet av de siste 150 åra, og at vi har advart om denne typen tørkeperioder i flere tiår, sa Bjørn Hallvard Samset, seniorforsker ved CICERO, til Dagbladet for en uke siden.

Skylder på myndighetene Det som er hevet over en hver tvil, er at både industri, jordbruk og privatpersoner i California alle må bidra til å redusere vannforbruket i delstaten. Men det er lettere sagt enn gjort.

- Jeg kommer ikke til å stoppe og vanne, har innbygger Matthew Post fra Benedict Canyon uttalt til The New York Times.

Han mener myndighetene må ta på seg ansvaret for situasjonen.

- Delstaten klarer ikke å fordele de tilgjengelige ressursene, og så er det vi som må betale for det. De sier at de skal heve prisene fordi det er tørke, men kommer de til å senke prisene igjen når tørken er over? spør Post.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer