Billigere: Det koster nå 92 norske kroner for 100 svenske. Det gir nordmenn på svenskehandel mer for pengene.
Billigere: Det koster nå 92 norske kroner for 100 svenske. Det gir nordmenn på svenskehandel mer for pengene.Vis mer

Nå får du langt mer for pengene i Sverige

Kronen stuper i Sverige. Det gjør det billigere for nordmenn på svenskehandel.

(Finansavisen): Riksbanken i Sverige var visst litt tidlig ute med sin renteheving i desember i fjor. Nå faller inflasjonen, og markedet mister troen på den varslede neste rentehevingen, skriver Finansavisen.

Dermed fortsetter den svake trenden svenske kroner har hatt siden jul. Så langt i år er kronen ifølge avisa ned 4,1 prosent mot euro, og med 5,5 prosent mot dollar. Svenske kroner har ikke vært så svak mot dollar siden september 2016.

Onsdag er 100 svenske kroner verdt 92 norske.

Under Riksbanken

Tirsdag viste Statistiska centralbyråns (SCB) inflasjonstall at total inflasjon sank fra 2,0 til 1,9 prosent. Viktigere er at kjerneinflasjonen, hvor renten holdes fast, sank fra 2,2 til 2,0 prosent.

Konsensus ventet ifølge Finansavisen en økning til 2,3 prosent, mens Riksbanken trodde på 2,4 prosent.

Også de svenske «kjerne-kjerneinflasjonsmålene», hvor skatter og energi er rensket bort, falt uventet mye, og ligger 0,3–0,4 prosentpoeng lavere enn Riksbankens anslag.

Renteheving

Riksbankens rentebane indikerer at neste renteheving kommer over sommeren. Det er det ifølge Finansavisen mange som begynner å miste troen på.

«Riksbanken får ikke se innenlandske grunner til å heve renten de kommende åra ut fra hvordan inflasjonen og veksten utvikler seg», skriver sjefanalytiker Torbjörn Isaksson i Nordea Markets i en kommentar.

«De veldig lave januartallene understreker at kostnadspresset er lavt, og mye lavere enn i Riksbankens analyse», mener Isaksson, og kaller inflasjonstallene for en «kalddusj for Riksbanken».

Flere økonominyheter:

John Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner
- En sjokk-emisjon jeg ikke har sett maken til i Norge