Nå får du rett til å jobbe til du blir 72 år

Regjeringspartiene ble også enige med KrF og Venstre om å redusere adgangen til midlertidige ansettelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forhandlingene om arbeidsmiljøloven er over og det nye forslaget i boks.

Ut kommer et samlet forslag som omfatter aktivitetsplikt, søndagsjobbing og midlertidige ansettelser. Og økt frivillig pensjonsalder.

Midlertidige ansettelser Arbeidsmiljøloven gir per i dag rett til fast jobb etter fire år i midlertidige ansettelser. Nå blir de til tre. KrF var en sterk pådriver for å korte ned tida før en ansatt har krav på fast stilling. 

Utbredt bruk av midlertidige ansettelser er blant annet vanlig i norsk presse.

- Venstre er fornøyd med at det åpnes for en generell adgang for midlertidige stillinger, men det er viktig at vi har fått gjennomslag for at makslengden på midlertidige ansettelser reduseres fra fire til tre år, sier Venstres Sveinung Rotevatn til NTB.

Kan stå lenger i jobb En annen foreslått endring vil være at folk kan stå lenger i jobb, helt til du fyller 72 år. 

- Med dette sørger vi for at terskelen for å komme inn i arbeidslivet blir lavere, og vi sørger for at fleksibiliteten for dem som er i arbeidslivet blir større, sier Arve Kambe (H).

Søndagsjobbing Regjeringens forslag om å tillate jobbing fem søndager på rad er redusert til tre søndager på rad etter forhandlinger med Venstre og KrF.

Den nye avtalen innebærer også at det innføres aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere. I tillegg innebærer avtalen at ingen bedrifter kan ha lavere bedriftsintern øvre aldersgrense enn 70 år. 70-årsgrensen for oppsigelse etter arbeidsmiljøloven heves til 72 år.

- For NHO er ikke dette forslaget den moderniseringen som næringslivet hadde forventet, men det er likevel forbedringer på noen områder, sier NHOs direktør for arbeidslivspolitikk, Svein Oppegaard i en pressemelding.

ENDRER ARBEIDSMILJØLOVEN: Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp)  la fram  forslag til endringer i Arbeidsmiljøloven før jul. I dag ble regjeringen enig med samarbeidspartiene Venstre og KrF om endringsforslag. Først etter Stortingsbehandling 24. mars blir endringene eventuelt vedtatt. Foto: Endre Vellene
ENDRER ARBEIDSMILJØLOVEN: Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) la fram forslag til endringer i Arbeidsmiljøloven før jul. I dag ble regjeringen enig med samarbeidspartiene Venstre og KrF om endringsforslag. Først etter Stortingsbehandling 24. mars blir endringene eventuelt vedtatt. Foto: Endre Vellene Vis mer