Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innføres til høsten

Nå får elevene gyldig fravær

Slipper å skulke skolen for å ta glattkjøring og langkjøring.

GLEDER SEG: Ungdomsparti-toppene gleder seg på vegne av elevene som fra neste skoleår får gyldig fravær for å ta den obligatoriske delen av kjøreopplæringen, fra venstre Sondre Hansmark (UV), Sandra Bruflot (UH), Martine Tønnessen (KrFU) og Tomas Børresen (FpU). Til høyre trafikklærer Anders Skaarer. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
GLEDER SEG: Ungdomsparti-toppene gleder seg på vegne av elevene som fra neste skoleår får gyldig fravær for å ta den obligatoriske delen av kjøreopplæringen, fra venstre Sondre Hansmark (UV), Sandra Bruflot (UH), Martine Tønnessen (KrFU) og Tomas Børresen (FpU). Til høyre trafikklærer Anders Skaarer. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunnskapsdepartementet foreslår at elever på videregående skal slippe fravær for den obligatoriske delen av kjøreopplæringen.

I et forslag til forskriftsendringer som i dag sendes ut på høring fra departementet heter det at «Departementets forslag er begrenset til å gjøre unntak for fravær for 4 timer sikkerhetskurs på bane (trinn 3), samt del 2 og 3 (totalt 9 timer) av sikkerhetskurs på veg (trinn 4). Også reisevei vil som hovedregel kunne anses som del av det dokumenterte fraværet.»

- Enklere for elevene

- Det er bra at regjeringen følger opp Granavolden-plattformen, der det var enighet om at fravær grunnet obligatoriske timer for trafikkopplæring skal unntas fra fraværsgrensen, sier Sandra Bruflot, leder i Unge Høyre.

Hun mener det nå vil bli enklere for elevene å få tatt lappen uten å måtte pådra seg ugyldig fravær.

- Førerkortet er viktig, ikke minst for ungdom ute i distriktene. Alle bor ikke i byen, påpeker Bruflot.

Innføres i august

Hun får støtte av Tomas Børresen, sentralstyremedlem i FpU.

- Vi fremmet dette forslaget allerede våren 2016 og er selvsagt fornøyd med at regjeringen nå gjennomfører det, sier FpU-representanten.

Den nye ordningen vil tre i kraft allerede fra skolestart til høsten, dersom det ikke kommer innspill i høringsrunden som tilsier større endringer i forslaget, opplyser Kunnskapsdepartementet.

- Kjempefornøyd

Martine Tønnessen, leder i KrFU, har ingen tro på at høringsrunden vil føre til endringer.

- Jeg er kjempefornøyd med det regjering legger fram nå. Det har vært viktig for KrFU at fraværsgrensa blir mer fleksibel, og jeg er derfor glad for at KrF fikk gjennomslag i Granavolden-forhandlingene for at kjøreopplæringen er gyldig fravær.

- Vi var imot fraværsgrensen da den ble innført, men ser at den fungerer. Med justeringer som denne, blir dette bra, sier Martine Tønnessen.

Fraværsgrensen ble innført fra skoleåret 2016/2017 for elever i videregående skole og har ført til opphetet debatt. Elever med mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag, vil som hovedregel ikke få halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

- Vi er mot fraværsgrensen, men all den tid den eksisterer vil vi jobbe for å gjøre den mest mulig fleksibel. Derfor er jeg glad for at regjeringen gjør oppmykninger i fraværsgrensen, Denne endringen er veldig velkommen, sier Sondre Hansmark, leder i Unge Venstre.

Øker kvaliteten

Trafikklærer Anders Skaarer ved Blindern Trafikkskole i Oslo mener Kunnskapsdepartementet har fattet en klok beslutning.

- Kvaliteten på opplæringen øker når de som skal ta førerkort får kjøre på dagtid med naturlig trafikkmengde, som likner på den de vil oppleve når de har tatt lappen. Det blir ikke på samme måte dersom de skal øvelseskjøre på kveldstid eller i helger, sier Anders Skaarer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!