NØDHUS: Ikea er nå klare til å masseprodusere nødhus for  verdens trengende. Foto: AP/NTB Scanpix
NØDHUS: Ikea er nå klare til å masseprodusere nødhus for verdens trengende. Foto: AP/NTB ScanpixVis mer

Nå får flyktningene flatpakka hus fra Ikea

Som de kan bygge selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På bildene øverst i denne saken viser Roberta Russo i FNs flyktningorganisasjon (UNHCR) fram de nye nødhusene fra den svenske møbelgiganten Ikea i Beirut i Libanon, 24. juli 2013.

Siden 2013 har 40 testhus vært i bruk, blant annet i Etiopia og i Irak, men nå er Ikea rigget for å starte masseproduksjon av de flatpakkede nødhusene som lett kan fraktes til steder i verden hvor det er behov for dem, skriver weburbanist.com.

Ikea-stiftelsen har samarbeidet med FNs flyktningeorganisasjon siden 2010, og organisasjonen opplyser at Ikea til nå har støttet deres arbeid med 125 millioner pund, eller nær halvannen milliard kroner.

Flate pakker Som møbelgiganten er så kjent for, kommer også nødhusene deres i flate pakker, nesten klare til å ta i bruk.

Og i pakka ligger alle verktøy du trenger for å sette det sammen.

Kostnaden per nødhus er på skarve 1000 dollar eller rundt 8100 kroner.

Nødhusene er laget fordi det har vist seg å være bruk for mer robuste løsninger enn telt i flyktningeleirer og i katastrofeområder, der både værforhold og tilfluktens varighet spiller inn.

- Dramatisk forbedring Selv om hver enhet ikke måler mer en snaut 20 kvadratmeter, er nødhusene likevel større og romsligere enn de fleste tidligere løsninger. Paneler, rør, sammenføyninger, wirer og solpaneler til taket er alt sammen flatpakket slik at det skal være lett å forflytte.

Husene skal brukes på steder hvor de allerede er tatt i bruk, som i Etiopia og Irak, men også på andre steder i verden hvor det er behov for dem.

- Disse nødhusene er en spennende nyvinning for menneskelig tilflukt som verdens trengende virkelig har bruk for. Husene vil dramatisk forbedre livene til kriserammede, sier Shaun Scales i UNHCR.