VAKSINE: Vaksinemotstandere møter stadig sterkere motstand i Australia. Nå venter bøter. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
VAKSINE: Vaksinemotstandere møter stadig sterkere motstand i Australia. Nå venter bøter. Illustrasjonsfoto: NTB scanpixVis mer

Nådestøt mot vaksinemotstandere:

Nå får foreldrene bøter hvis barna deres ikke vaksineres

Australske politikere har sett seg lei på vaksinemotstandere. Ingen god løsning, mener norsk smittevernoverlege.

Debatten rundt å avstå fra vaksinering av egne barn, har flere ganger gått varmt både i Norge og andre land. Sist gang det virkelig var fyr i diskusjonen her til lands, var i 2015, da blant andre skuespillerparet Stig Henrik Hoff og Sølje Bergman gikk ut offentlig og sa de var skeptiske til å vaksinere barna sine. Men temaet er av typen som stadig vender tilbake til nyhetsbildet.

Forrige uke var Oslos helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) ute og sa at familier med uvaksinerte barn bør nektes å reise til land der smittefaren er høy. I Oslo var vaksinasjonsdekningen 95 prosent blant toåringer i 2016. Smittevernoverlegen i Oslo har imidlertid anbefalt å pålegge vaksinering.

I Australia har såkalte anti-vaxxere holdt flagget høyt i debatten i årevis. Nå tar imidlertid politikerne i landet «down under» i bruk kraftigere skyts enn ordkrig, for å få bukt med vaksinemotstanderne.

Trekkes hver 14. dag

I flere år har Australske myndigheter prøvd å sette hardt mot hardt for å bekjempe vaksinemotstanden i landet. Effekten har vært god, men fremdeles har mange valgt å holde seg unna sprøytene.

På sine nettsider skriver Sosialdepartementet i Australia at foreldre som ikke vaksinerer sine barn mot sykdommer, vil bli bøtelagt i form av et trekk på 28 australske dollar, tilsvarende 165 norske kroner, fra barnetrygda. Trekket vil skje hver 14. dag fra og med 1. juli. Har man flere barn, vil summen gjelde for hvert av dem.

- Endringen vil være en konstant påminnelse for foreldrene. Foreldre som ikke vaksinerer barna sine, setter både sine egne og andre sine barn i fare, skriver departementet.

Setter av millioner

Det siste nådestøtet fra statsminister Malcolm Turnbulls regjering i kampen mot anti-vaxxerne, er likevel bare det siste i rekken av mange i «No Jab, No Pay». Kampanjen startet i 2016, og har ifølge Sosialdepartementet sørget for at 246 000 barn og deres familer har tatt grep for å sikre at de oppfyller de folkevalgtes vaksinekrav.

I fjorårets budsjett ble mer enn 14 millioner australske dollar, tilsvarende 83 millioner norske kroner, øremerket gratisvaksiner til barn, unge voksne og nye flyktninger som kom til landet. Det ble også satt av 5,5 millioner australske dollar til kampanjer for å oppfordre australske foreldre til vaksinering av barna sine.

BARN DØDE: Den norske legen Fride Bysveen Lier reiste til Pakistan for Leger uten grenser da det utbrøt meslinger i byen hun arbeidet. I videoen deler hun sterke historier fra Pakistan og sin frustrasjon over vaksineskeptikere. Video: Leger uten grenser Vis mer

- Ikke i Norge

Etter å i lang tid ha vært skeptisk til obligatorisk vaksinering, gikk smittevernoverlege i Oslo kommunes helseetat, Tore W. Steen, tidligere i år ut og sa at Norge burde vurdere vaksinepåbud for alle barn, særlig meslinger. Årsaken er stadige utbrudd i Europa, hvor totalt 35 døde av den smittsomme sykdommen i 2017, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

På verdensbasis er meslinger fremdeles en ledende dødsårsak blant barn, og tar årlig 100 000 menneskeliv. Men stor vaksinetilhenger til tross - Steen mener Australias siste tiltak er i overkant drastisk.

- Jeg vet flere land har gjort noe lignende, men jeg mener at bøter ikke er veien å gå. Selv om jeg mener at særlig meslingvaksine bør være obligatorisk, så må det andre virkemidler til, slik jeg ser det, sier Steen til Dagbladet.

Ifølge smittevernoverlegen har det verden over vært innført forskjellige grep for å framtvinge vaksine. I USA har det blant annet blitt innført vaksinekrav for å komme inn på enkelte skoler.

- Hvis vaksiner skal gjøres obligatorisk her til lands, så mener jeg politikerne, i likhet med i Australia, må avgjøre hvilke sanksjoner som skal tas i bruk for å sørge for at alle oppfyller kravet, sier Steen.

Utbrudd også i Norge

Til tross for at svært mange er vaksinert i Norge, dukker det fremdeles med ujevne mellomrom opp utbrudd av sykdommer som meslinger også her til lands. Senest i februar i år gikk Folkehelseinstituttet ut og bekreftet tre meslingtilfeller i Norge. Alle de smittede ble syke i utlandet, og alle de smittede er uvaksinerte. Én av dem var en helsefagarbeider fra Buskerud.

Alle norske barn får tilbud om MMR-vaksinen, som verner mot meslinger, røde hunder og kusma. Vaksinen blir vanligvis gitt når barn er 15 måneder gamle, og gjentas i sjetteklasse på barneskolen. Mindre utbrudd har likevel oppstått blant uvaksinerte.